În studioul Antena 3 se aflau la momentul difuzării știrii, printre alți invitați, generalul Cornel Dobrițoiu, fost ministru al apărării, și generaul Virgil Bălăceanu. Dobrițoiu a lansat ipoteza unui atac cu unde electromagnetice asupra aeronavelor prăbușite, iar Bălăceanu nu l-a contrazis fără echivoc, spunând: „Posibil”.
Generalul Cornel Dobrițoiu: Sper să nu fi fost o mână, știu eu, de la Dumnezeu. Există sisteme de arme care pot să bruieze și circular, dar pot să lovească și într-un sector anume. În momentul în care vede aparatul pe care vrea să-l lovească, l-a reperat… Eu nu cred în aceste coincidențe, da, a fost un atac. Nu cu arme…
Mihai Gâdea: În momentul de față, excludem varianta că aceste avioane au fost doborâte? Avionul și elicopterul?
Generalul Cornel Dobrițoiu, fost ministru al Apărării: Nu poate fi exclus nimic, pentru că s-a întâmplat…
Generalul Virgil Bălăceanu: Dar doborârea, exclusă… Doborârea însemna că o rachetă, trasă de pe…, de flota Mării Negre a intrat în spațiul aerian al nostru…
Generalul Cornel Dobrițoiu: Nu, nu, nu… Se poate și cu altceva. Racheta se vede, dar fascicolul de unde nu se vede.
Generalul Virgil Bălăceanu: Am spus mai devreme, posibil, dar dacă se aplica așa zisa lovitură de unde radio-electronice, posibil să fie aplicată, ar trebui să fie afectate toate comunicațiile în zonă. Asta o știu cei din zonă, nu se poate întrerupe doar comunicația cu avionul.
Generalul Cornel Dobrițoiu: Eu nu exclud un lucru. Cu certitudine cele două aparate nu au fost lovite kinetic, de o rachetă. Dar aparatele pot fi perturbate din zbor, de la traseu, prin metode pe care le-au folosit rușii și în Siria, și în Ucraina. Ca să nu mai vorbim că sunt genuri de arme pe care nu le vezi, nici nu le poți detecta, pentru că e vorba de undă. Și unda nu poți să o vezi pe radar. Știți la ce undă mă refer, impuls electromagnetic.
Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării, n-a contrazis nici el vehement ipoteza lansată de generalul Dobrițoiu: „Informația era că erau cauze tehnice. Dar dacă stăm să ne gândim așa și să brodăm pe tema asta, s-ar putea să fie un avertisment care se face românilor și nu străinilor. Pentru că implicațiile doborârii unui aprat străin, nu românesc, sunt altele.”
Alte ipoteze vehiculate în timpul emisiunii legate de cauzele celor două tragedii au fost starea vremii, o defecțiune tehnică, sau o eroare de pilotaj.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro