Comparativ cu perioada precedentă de cinci ani, transferurile internaționale de armament greu s-au redus cu aproape 5% la nivel global, a precizat SIPRI, într-un comunicat de presă. Dar importurile statelor de pe continentul european au crescut cu 19%, aceasta fiind cea mai mare creștere din orice regiune a lumii.

„Deteriorarea gravă a relațiilor dintre majoritatea statelor europene și Rusia a fost un vector important al creșterii importurilor europene de arme, în special în țările care nu își pot asigura toate necesitățile prin intermediul industriilor lor naționale de apărare”, a arătat Pieter Wezeman, cercetător în cadrul SIPRI.

Marea Britanie, Norvegia și Țările de Jos au fost cei mai mari importatori de armament ai Europei. Importurile Kievului de armament greu au fost foarte scăzute în această perioadă, în ciuda tensiunilor cu Rusia în perioada premergătoare invadării Ucrainei de către Moscova, luna trecută.

„Este de așteptat ca și alte state europene să își crească semnificativ importurile de arme în următorul deceniu, după ce au plasat recent comenzi mari de armament greu, în special avioane de luptă din SUA”, a precizat think-tank-ul din Stockholm.

Statele Unite au rămas cel mai mare exportator de arme din lume, crescându-și cota de piață la 39%, de la 32%.

Datele SIPRI se bazează pe informații și estimări privind transferurile internaționale de arme, inclusiv vânzări, donații și producția realizată sub licență, și reflectă volumele care au fost livrate, nu valoarea financiară a tranzacțiilor.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News