O comisie de eliberare condiționată din California luase o decizie în favoarea eliberării lui Sirhan, în august. Bărbatul, întemnințat din 1969, a făcut acum al 16-lea apel la clemență.
Decizia comisiei a fost prezentată guvernatorului Californiei, care acum a respins-o.
„Asasinarea lui Kennedy este una dintre cele mai notorii crime din istoria Americii, a transmis Newsom, într-un comunicat. A provocat suferințe incomensurabile soției sale însărcinate de atunci și celor zece copii ai lor, precum și un imens rău poporului american”.
După zeci de ani în închisoare, el nu a reușit să recunoască problemele care l-au determinat să-l asasineze pe senatorul Kennedy. Îi lipsește înțelegerea care l-ar împiedica să ia aceleași tipuri de decizii periculoase pe care le-a luat în trecut.
Gavin Newsom, guvernatorul statului California:
Sirhan va cere unui judecător să anuleze decizia lui Newsom, a declarat avocatul său, Angela Berry.
Legea statului prevede că deținuții ar trebui să fie eliberați condiționat, cu excepția cazului în care prezintă un risc pentru siguranța publică.
Va face apel. Avocat: „Nu mai prezintă niciun risc pentru societate”
„Nu există nicio dovadă care să sugereze că domnul Sirhan este încă un pericol pentru societate”, a completat Barry. Ea a spus că procesul de eliberare condiționată a devenit „politizat”.
Comisarii de eliberare condiționată l-au găsit pe Sirhan potrivit pentru eliberare „din cauza istoricului său impresionant de reabilitare din ultima jumătate de secol. De la mijlocul anilor 80, psihologii și psihiatrii din închisori au constatat în mod constant că domnul Sirhan nu prezintă un risc de pericol pentru public”.
În principiu, Sirhan poate depune o nouă cerere de eliberare condiționată cel mai devreme în februarie anul viitor.
Cum a avut loc crima
Robert F. Kennedy a fost pe 5 iunie 1968, la hotelul Ambasador din Los Angeles, după un discurs televizat, în urma victoriilor înregistrate în statele California și Dakota de Sud în cursa pentru nominalizarea la președinție din partea Partidului Democrat.
După discurs, Kennedy a părăsit scena și a ieșit printr-un coridor care dădea spre bucătăria hotelului.
Fostul agent FBI William Barry, care se ocupa de paza lui, a decis în ultimul moment acest traseu pentru ca senatorul să ajungă la întâlnirea cu ziariștii.
Pe coridor, Kennedy a dat mâna cu mai multe persoane. Sirhan B. Sirhan, 24 de ani la acea vreme, un palestinian născut în Ierusalim (Israel), care se afla în apropierea unei mașini de făcut gheață, a trecut de șeful hotelului, Karl Uecker, aflat lângă Kennedy, și l-a împușcat de mai multe ori pe senator cu un pistol de calibrul 22.
În timp ce Barry și alte persoane din apropiere încercau să-l imobilizeze pe asasin, acesta a continuat să tragă, rănind încă cinci persoane.
Rănit grav la cap, Robert F. Kennedy a murit în ziua următoare, la spital.
Moartea sa a survenit la circa patru ani și jumătate de la cea a fratelui său, președintele american John F. Kennedy, asasinat la Dallas în data de 22 noiembrie 1963.
Sirhan B. Sirhan a fost condamnat la moarte în 1969, dar sentința i-a fost comutată în închisoare pe viață în 1972, după ce California a abolit pedeapsa cu moartea.
La acea vreme, justiția americană presupunea că atitudinea pro-Israel a lui Kennedy a fost motivul făptuitorului.
Foto: Profimedia