Luni dimineață, sirienii din nordul țării, serios devastat de război, s-au trezit într-o situație familiară pentru ultimii ani: clădiri prăbușite și oameni scoși dintre dărâmături.

O mare parte din țară se resimte încă sub rănile conflictului, parțial întrerupt de un fragil armistițiu încheiat în 2020.

Confruntată cu sancțiuni, fără ajutor pentru reconstrucție din partea donatorilor internaționali și cu o economie falimentară, Siria se afla deja într-o situație mai mult decât dificilă. Toate acestea vor face ca efectele cutremurului din Turcia, resimțit puternic în Siria, să fie și mai neplăcute.

Cel puțin 430 de sirieni au fost uciși în Alep, Hama, Latakia și Tartous de cutremur, potrivit Ministerului sirian al Sănătății, citat de Washington Post.

Alep, cel mai mare oraș al țării, nu și-a revenit după război: se confruntă cu întreruperi frecvente ale energiei electrice, cu o criză de carburanți și cu un șomaj ridicat.

Iar cifrele guvernului nu includ zona de nord-vest a țării, care se află sub controlul opoziției susținute de Turcia.

Acolo, Căștile Albe, organizația de apărare civilă care operează în zonele aflate în afara controlului guvernamental, au raportat la rândul lor cel puțin 380 de morți și a declarat stare de urgență.

Ultimul bilanț total aproximativ arăta astfel că peste 800 de oameni au murit în Siria.

„Dimensiunea dezastrului ne depășește capacitățile”

În regiunea nord-vestică locuiesc aproximativ 4,2 milioane de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost strămutate din alte părți ale țării în timpul războiului, multe dintre ele trăind în tabere mari de corturi.

În zonă, clădirile suferiseră deja pagube importante în cursul conflictului întins pe aproape 12 ani.

„Ceea ce face ca situația să fie și mai periculoasă este că bombardamentele au afectat clădirile și au distrus aproape complet infrastructura”, a declarat pentru Washington Post un reprezentant al Căștilor Albe, vorbind sub acoperirea anonimatului, cu referire la bombardamentele guvernului sirian și ale aliatului său, Rusia, în zonele controlate de rebeli.

Organizația, care operează în Siria controlată de rebeli, a spus că are probleme de acces în zonele avariate și din cauza ploilor abundente și a ninsorilor. Echipele se confruntă cu drumuri blocate și anticipează și o furtună intensă.

Salvatorii au cerut prin urmare comunității internaționale să facă presiuni asupra lui Assad și a Moscovei pentru a nu bombarda zona.

Într-un mesaj vocal trimis pe WhatsApp în cursul zilei de luni, reprezentantul Căștilor Albe a implorat de asemenea țările străine și organizațiile internaționale să ofere ajutor în nord-vestul țării, scrie Washington Post.

Reprezentantul media al organizației a descris în repetate rânduri situația ca fiind „dezastruoasă”, subliniind că aceste cuvinte nu sunt exagerate.

„Numărul voluntarilor și al membrilor Căștilor Albe nu este suficient. Dimensiunea dezastrului depășește capacitățile noastre”, a spus el, spunând că un răspuns adecvat necesită o intervenție internațională urgentă.

„În fiecare minut, pierdem o viață. Acum suntem într-o cursă cu timpul. Avem nevoie de echipamente grele, avem nevoie de utilaje grele dedicate misiunilor de salvare. Avem nevoie de echipe de salvare. Avem nevoie de combustibil. În ultimele două luni am consumat combustibilul de rezervă”, a spus reprezentantul organizației.

„Zeci de mii de civili au rămas fără adăpost”, a continuat el. „Situația medicală este dezastruoasă. Mii de clădiri sunt acum avariate. Există o furtună de zăpadă. Există previziuni de inundații în zonă. Situația umanitară este dezastruoasă, în toate sensurile cuvântului”, a mai spus oficialul.

Sub bombardamentul lui Assad și al Rusiei

Din cele aproximativ 4,5 milioane de persoane care trăiesc în nord-vestul țării, în jur de 4,1 milioane au nevoie de asistență umanitară, potrivit ONU.

Asistența medicală este redusă, iar infrastructura este devastată după ani de bombardamente ale forțelor guvernamentale și ale celor ruse.

Jumătate din populație a fost strămutată din alte părți. Multe persoane trăiesc în tabere de corturi sau în case improvizate. Iar mulți alții locuiesc în clădiri bombardate, abandonate în timpul războiului.

Organizația umanitară International Rescue Committee (IRC) a anunțat într-o declarație că impactul cutremurului a fost devastator pentru zonele care găzduiesc deja un număr mare de familii vulnerabile.

Suprasolicitată de o recentă epidemie de holeră și confruntată cu un val de frig, zona se confruntă cu mai multe crize, potrivit IRC. „Există îngrijorări foarte reale cu privire la capacitatea unui sistem de sănătate deja decimat de a face față”, a avertizat comunicatul IRC.

De asemenea, zona nu are suficienți medici – ceea ce este evident mai ales în timpul calamităților – și multe dintre spitalele și centrele de sănătate au fost distruse.

Spitalele au fost bombardate în mod repetat de lovituri aeriene ale forțelor lui Assad sau ale aliaților săi ruși, care au oferit adesea acoperire aeriană în timpul războiului, scrie Washington Post.

Luni, Societatea medicală siriano-americană, care sprijină 36 de unități din nord-vestul Siriei, a declarat că patru dintre spitalele sale au fost avariate și evacuate. „Condițiile din spitalele noastre sunt catastrofale”, a declarat un reprezentant al organizației luni.

O înregistrare video postată pe rețelele sociale de către oficialii societății, pe care The Washington Post nu a putut să o verifice imediat, părea să arate lucrători medicali și civili înghesuiți într-o secție de urgență a spitalului Bab al-Hawa, în nord-vestul țării.

Victimele umpleau holurile și oficialii au spus că nu există suficiente materiale și echipamente pentru a salva supraviețuitorii sau pentru a trata răniții.

În zonele controlate de guvern, o operațiune de salvare paralelă era în curs de desfășurare luni dimineața devreme.

Assad a convocat o ședință de urgență și a ordonat guvernului, aflat în criză de bani, să distribuie alimente și asistență medicală celor care au nevoie, precum și să evalueze stabilitatea clădirilor avariate din întreaga țară, potrivit unei postări pe canalul său oficial Telegram.

Presa siriană a transmis și faptul că Assad a primit promisiuni de ajutor din partea aliatului său, Vladimir Putin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News