Regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat că face jocuri politice cu ajutorul umanitar, după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că guvernul de la Damasc ar trebui să controleze livrarea tuturor proviziilor în țară, inclusiv în zonele din nord-vest, care nu se află sub administrația sa.

Această dispută vine să îngreuneze eforturile de salvare din nordul Siriei, zonă controlată de grupări rebele, care se confruntă deja cu problemele cauzate de anii de război și cu vremea proastă.

Andrew Mitchell, ministrul britanic al ajutorului, a recunoscut problema trimiterii de ajutoare în nordul Siriei, dar a declarat că Londra va colabora cu Căștile Albe – organizația locală de apărare civilă – așa cum a făcut-o de mulți ani în regiune.

El a spus însă că pentru grăbirea eforturilor de salvare trebuie deschise mai multe puncte de trecere din Turcia în nordul Siriei. În acest moment, guvernul de la Damasc permite intrarea ajutoarelor în regiune printr-un singur punct de trecere a frontierei.

Cele mai afectate zone sunt în nordul Siriei

Damascul s-a împotrivit de-a lungul timpului livrării de ajutoare în regiunea în care trăiesc peste 4 milioane de persoane, deoarece consideră că orice susținere ar submina suveranitatea siriană și ar reduce șansele guvernului central de a recâștiga controlul asupra regiunii.

„Zonele cele mai afectate de cutremur din interiorul Siriei par să fie conduse de opoziția controlată de Turcia și nu de guvernul sirian”, a declarat Mark Lowcock, fostul șef al departamentului pentru afaceri umanitare al ONU, citat de The Guardian.

„Va fi nevoie de consimțământul Turciei pentru a face să ajungă ajutoarele în acele zone. Este puțin probabil ca guvernul sirian să facă multe pentru a ajuta”, a adăugat el.

Ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat în New York că António Guterres, secretarul general al ONU, a asigurat Damascul că va face tot ce este posibil pentru a ajuta Siria.

Sabbagh a fost întrebat și dacă Damascul ar fi de acord să permită ONU să livreze ajutoare prin alte puncte de trecere dinspre Turcia, dacă acest lucru este fezabil.

El nu a răspuns direct, dar a declarat că guvernul este pregătit să ajute și să coordoneze livrările de ajutoare „pentru toți sirienii de pe tot teritoriul Siriei”.

„Ar fi ironic să întindem mâna unui guvern care și-a brutalizat poporul”

Ned Rice, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA, a exclus posibilitatea de a oferi ajutor prin intermediul guvernului sirian, afirmând că „ar fi ironic, dacă nu chiar contraproductiv, ca noi să întindem mâna unui guvern care și-a brutalizat poporul în decursul a 12 ani – gazându-l, măcelărindu-l, fiind responsabil pentru o mare parte din suferințele pe care le-a îndurat”.

„În schimb, avem parteneri umanitari pe teren care pot oferi tipul de asistență în urma acestor cutremure tragice. Acești parteneri, care, spre deosebire de regimul sirian, sunt acolo pentru a-i ajuta pe oameni, mai degrabă decât pentru a-i brutaliza”, a spus el.

„Oamenii din Siria au nevoie de acces umanitar. Membrii ONG-urilor, aceste organizații, dintre care multe sunt active în anumite părți ale Siriei de mulți ani, trebuie să aibă acces pentru a putea trece granița, pentru a oferi asistență umanitară”, a adăugat Rice.

Qutaiba Idlbi, expert pentru Siria în cadrul think-tank-ului Atlantic Council, a declarat și el că insistența președintelui sirian cu privire la controlarea ajutorului umanitar nu se referă la modul în care ajutorul este direcționat în zonele afectate, ci la cine distribuie ajutorul și controlează economia operațiunilor umanitare din nord-vest.

„Nu vă lăsați înșelați, guvernul Assad nu are capacitatea de a pune în aplicare nicio operațiune de ajutor în nord-vestul Siriei”, a avertizat el

În același timp, există și o îngrijorare că Turcia, care se confruntă cu pierderi mai mari de vieți omenești, se concentrează pe salvarea propriilor cetățeni și nu va putea să acorde prioritate ajutorului în zonele din Siria în care sunt active forțele pe care chiar Ankara le susține.

Situație „dezastruoasă”

Peste 1.500 de persoane au murit în Siria ca urmare a cutremurului, potrivit unui bilanț preliminar care adună cifrele Damascului și cele oferite de forțele care controlează zonele din nord-vestul țării.

Luni, reprezentanții Căștilor Albe au avertizat că dimensiunea dezastrului în zonă le depășește capacitatea de a interveni. Într-un mesaj vocal trimis pe WhatsApp în cursul zilei de luni, reprezentantul Căștilor Albe a implorat de asemenea țările străine și organizațiile internaționale să ofere ajutor în nord-vestul țării, scrie Washington Post.

Reprezentantul media al organizației a descris în repetate rânduri situația ca fiind „dezastruoasă”, subliniind că aceste cuvinte nu sunt exagerate.

„Numărul voluntarilor și al membrilor Căștilor Albe nu este suficient. Dimensiunea dezastrului depășește capacitățile noastre”, a spus el, spunând că un răspuns adecvat necesită o intervenție internațională urgentă.

„Ceea ce face ca situația să fie și mai periculoasă este că bombardamentele au afectat clădirile și au distrus aproape complet infrastructura”, a declarat pentru Washington Post un reprezentant al Căștilor Albe, vorbind sub acoperirea anonimatului, cu referire la bombardamentele guvernului sirian și ale aliatului său, Rusia, în zonele controlate de rebeli.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News