Cei racolaţi urmau să bifeze opţiunea „Nu” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE convocat de preşedinta Maia Sandu în paralel cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Din amplul grup criminal organizat fac parte inclusiv persoane care se află pe teritoriul Rusiei. Reţeaua este formată din 130 de lideri teritoriali responsabili de dirijarea operațiunilor, 1.927 de „preşedinţi de sector”, peste 50.000 de activişti şi peste 70.000 de simpatizanţi. Ultimii ar fi persoanele racolate şi remunerate lunar cu sume de până la 1.800 de lei moldoveneşti (circa 100 de euro).

Percheziţiile au fost demarate în cadrul unui dosar cu privire la „finanţarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de iniţiativă şi a concurenţilor electorali – săvârşită în proporţii mari, dar şi pentru spălare de bani realizată de un grup criminal organizat în proporţii deosebit de mari”.

Percheziţiile au fost desfăşurate de ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura Anticorupţie. „Au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută şi alte obiecte relevante pentru urmărirea penală”, au comunicat reprezentanţii poliţiei.

De asemenea, autorităţile au prezentat joi fragmente din nişte înregistrări audio care ar arăta cu ce se ocupa reţeaua lui Ilan Şor. „O să fie scris pe cine să votăm”, „Ei au decis să o susţină pe asta”  – sunt câteva din extrasele prezentate.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, a spus că oamenii legii cunosc „candidaţii susţinuţi de Federaţia Rusă prin organizaţia criminală Şor” în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova şi au informat în acest sens Comisia Electorală Centrală.

„E prematur să spunem că sunt candidaţi care trebuie excluşi din cursă”, a completat, la rândul ei, şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin.

Pe 20 octombrie, moldovenii sunt convocaţi să participe la un referendum al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituţie a unei clauze privind ireversibilitatea direcţiei europene de dezvoltare a statului. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Tot pe 20 octombrie va avea loc şi primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au fost înscrişi 11 candidaţi.

Percheziţiile de joi vin după ce în urmă cu două zile au fost efectuate alte 50 de percheziţii la Comrat, în Găgăuzia, legate de un dosar „de spălare de bani, falsificare a rapoartelor financiare şi finanţarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reţinute, patru dintre acestea fiind plasate în arest. Acestea ar fi mobilizat cetăţenii pentru a ieşi la proteste contra bani. Găgăuzia este considerată un fief al lui Ilan Şor, guvernatoarea Evghenia Guţul fiind o apropiată a acestuia.

Persoanele care şi-au deschis conturi bancare în Rusia pentru a primi bani în schema coruperii electorale riscă amenzi, să le fie confiscate bunurile sau chiar închisoare, a avertizat joi şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin.

În schimb, persoanele care denunţă schema de corupţie şi cooperează cu organele de urmărire penală, a menţionat Dragalin, pot fi exonerate de răspundere penală sau contravenţională. Circa 130.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova ar fi primit bani din Rusia pentru a influenţa rezultatul scrutinului din 20 octombrie. În conturile acestora numai în luna septembrie au fost transferaţi din Federaţia Rusă peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro), au anunţat Viorel Cernăuţeanu și Veronica Dragalin.

Maia Sandu a avertizat în mod repetat că Rusia desfăşoară un „război hibrid” împotriva Republicii Moldova, o îngrijorare împărtăşită de Consiliul Europei şi aliaţii săi occidentali.

În iunie, SUA, Regatul Unit şi Canada au atenţionat împotriva unui „complot” pus la cale de Kremlin pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și pentru a „provoca manifestații” în cazul în care nu va câștiga un candidat prorus.

Potrivit centrului de reflecţie WatchDog, Rusia a cheltuit peste o sută de milioane de dolari anul acesta pentru a influența rezultatele referendumului și alegerilor din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News