Inginerii din Bacău, implicaţi în proiectul Patriot
Americanii de la Raytheon au acceptat să transfere în România tehnologia necesară asigurării mentenanței sistemelor de rachete Patriot. Guvernul american păstrează secrete multe dintre informațiile legate de procesul de producție. Raytheon spune că țara noastră cumpăra unele dintre cele mai eficiente sisteme militare în domeniul apărării antiaeriene. Sistemul Patriot este fabricat încă din 1969, dar în ultimii ani a trecut prin zeci de transformări. Varianta pe care vrea să o cumpere Romania vine cu rachete care au o arie de acțiune de 20 de kilometri împotriva rachetelor balistice, pot să zboare la o altitudine de 24.ooo de metri şi ating de patru ori viteza sunetului.
Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea către România a șapte sisteme de rachete Patriot care vin dotate cu 168 de rachete de generație nouă. Preţul stabilit de americani este de 3,9 miliarde de dolari. În această perioadă, Ministerul Apărării Naționale pregătește un proiect de lege pentru ca tranzacția cu Raytheon să poată fi parafată. Reprezentanții guvernului au anunțat că sistemele de rachete vor fi plătite în rate, prima urmând a fi achitată luna viitoare.
Memorandumul semnat cu producătorul american va da posibilitatea specialiștilor de la Aerostar să se ocupe de mentenanța acestor sisteme militare costisitoare.
„Acesta este începutul unui parteneriat care ne va permite să creștem împreună. Prin Memorandumul de Înțelegere semnat astăzi, românii fac primul pas către participarea la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot furnizat României”, a spus William Schmieder, președinte pentru Europa în cadrul Raytheon International.
Inginerii din Bacău nu sunt străini de domeniu. Între 1996 şi 1999, au proiectat împreună cu israelienii lansatoarele rapide de rachete LAROM. Acestea pot să tragă 40 de proiectile în 20 de secunde. Tot la Aerostar s-a făcut mentenanța şi modernizarea avoanelor de luptă MIG21 Lancer.
În cadrul Alianţei Nord-Atlantice (NATO), doar cinci ţări au în dotare sisteme PATRIOT. Este vorba despre: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania şi Polonia. Americanii au mai vândut echipamentul militar şi în Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia şi Coreea de Sud.
România, buget de miliarde de dolari pentru apărare
Pe lângă sistemele de rachete Patriot, România şi-a exprimat intenția de a cumpăra şi alte arme sofisticate de la americani. Administrația de la Washington a aprobat vânzarea a 54 de lansatoare de rachete rapide HIMARS care să atingă ținte aflate la distanțe de 200 de kilometri. Costul acestora depășește un miliard de dolari.
Guvernul a mai semnat memorandumuri de înțelegere şi cu două companii din Franța, MBDA şi Aribus, producători de rachete şi elicoptere. În cazul acestora, executivul de la București nu a precizat ce fel de produse militare vrea să cumpere.
Un proiect de câteva miliarde de euro este şi cel dezvoltat de compania germană Rheinmetall la Uzina Mecanică Moreni. Acolo a fost înființată o companie româno-germană care să construiască de la zero o maşină blindată 8×8.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro