UPDATE 11.25: Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu, a confirmat că instituția a fost „sesizat prin intermediul serviciului 1911 despre un incident de securitate cibernetică la Televiziunea Română”. El a adăugat că „o echipă operativă s-a deplasat la sediul televiziunii pentru investigații și remedierea problemelor”.

„Investigația este încă în derulare, astfel că în acest moment nu putem oferi detalii complete despre natura incidentului”.

***

„Sistemul de live al TVR a fost spart”. Totul s-a întâmplat luni, în timpul principalului buletin de știri al postului public, chiar la ora 20:00, pe prima știre a Telejurnalului. Care a fost cronologia evenimentelor, relatată de oameni din televiziunea publică pentru Libertatea, sub protecția confidențialității?

Prezentatorul a oferit informațiile legate de cutremurul care s-a simțit luni în România, apoi a făcut legătura corespondentului TVR de la Craiova, Claudia Predilă.

Timp de 16 secunde, reporterul TVR nu a auzit nimic din mesajul transmis din platoul de la București, apoi a început relatarea. Care a durat însă doar 13 secunde. 

Imaginea a fost blocată, ”înghețată” cum spun oamenii de TV, ghiozdanul de transmisie a fost decuplat de la rețeaua mobilă, apoi pe post a intrat pentru scurt timp celebra miră de reglaj. ”Ghiozdanul” înglobează tehnologia de transmitere live.

Momentul în care s-a pierdut transmisia, iar pe post a apărut „mira de reglaj”

Regia a apucat să dea play la materialul video pregătit. Dar, după doar câteva minute, pe monitorul din regia postului public, unde era inițial live-ul de la Craiova a apărut următorul mesaj, intrat în posesia ziarului:

„Către Televiziunea Română. Aștept cu drag după telejurnal ca cineva de la tehnic să mă contacteze pentru a discuta breșele de securitate descoperite și despre problemele pe care le-am văzut pe posturi. Văd că cineva vă tot sabotează. Vă voi lăsa adresa de mail la final de jurnal. Cu drag, un telespectator fidel”.

Mesajul apărut pe unul dintre monitoarele din regia TVR

Oameni din TVR susțin că „este pentru a doua oară când se întâmplă un astfel de eveniment, în câteva zile. Primul a avut loc în weekend”.

Mai mult, la finalul principalului jurnal al Televiziunii Române, conducerea editorială a stației a luat decizia ca în următoarele zile să nu se mai facă nicio transmisie folosindu-se ”ghiozdanele de live” în Telejurnal, preferându-se doar intervenții înregistrate. 

Urmărește-ne pe Google News