Cuba are cel mai mare număr de medici pe cap de locuitor și a dezvoltat propriile vaccinuri anti-COVID, având și a treia cea mai bună campanie de vaccinare din America Latină, relatează jurnaliștii britanici, dar, cu toate acestea, ultimul val al pandemiei a adus-o într-o situație critică.

Julia, un medic comunitar din Havana, a fost trimisă la unitatea de terapie intensivă la scurt timp după ce coronavirusul a ajuns în Cuba. Săptămâna trecută, vărul ei a murit din cauza virusului. În această săptămână, a fost și ea testată pozitiv.

„Mă doare să văd că oamenii mor din cauza acestui virus teribil.
Starea de spirit a medicilor se înrăutățește pe zi ce trece”, a spus ea, care se tratează acasă de COVID.

Anul trecut, Cuba a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate ale cazurilor de COVID, însă acum rata este printre cele mai mari din emisfera vestică, notează sursa citată.

Medicii prescriu remedii pe bază de plante

Insula, care a raportat în 2020 circa 12.200 de cazuri, are acum de 50 de ori mai multe. Pe fondul răspândirii variantei Delta a virusului și a lipsei de consumabile, răspunsul sistemului sanitar la criză lasă de dorit.

„Nu avem antibiotice, analgezice, cam toate medicamentele de bază nu sunt în stocuri”, a spus Daniela, un medic de familie din Havana, care abia a putut să-și ia o zi liberă de la izbucnirea pandemiei.

Din cauza penuriei de medicamente, medicii prescriu remedii pe bază de plante. Morgile sunt copleșite. Principalul furnizor de oxigen din țară s-a închis recent, agravând criza de la ATI.

Anul trecut, Cuba i-a internat pe toți cei care au fost testați pozitiv la Covid, inclusiv pe asimptomatici. Dar, chiar și pentru o țară cu cel mai mare număr de medici pe cap de locuitor, media zilnică de 9.000 de cazuri a făcut ca acest protocol să nu poată fi respectat. Acum, copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cazurile grave sunt spitalizate, în timp ce ceilalți trebuie să se izoleze acasă.

Sute de medici au fost aduși înapoi din misiunile din străinătate – un important generator de valută pentru stat – pentru a sprijini colegii epuizați. Dar nici acest lucru nu a fost suficient.

„Am fost acasă opt zile și nimeni nu a venit să mă vadă”, spune Oscar, un angajat la un hotel din Cienfuegos, care a fost diagnosticat cu Covid luna trecută.

Pandemia, care a dus la scăderea turismului, precum și sancțiunile economice ale SUA au dus la o criză gravă, care au provocat mari tulburări sociale pe insulă. Sistemul sanitar s-a concentrat pe producția costisitoare de vaccinuri în detrimentul altor consumabile medicale.

Prim-ministrul Manuel Merrero a recunoscut săptămâna trecută amploarea crizei. „În provincii lipsesc medicamentele și testele antigen”, le-a spus el oficialilor partidului, adăugând că mai mult decât de lipsa de medicamente, oamenii se plâng că nu sunt tratați cu atenție de medici.

Comentariile sale au determinat reacții pe rețelele de socializare, iar 23 de medici din provincia estică Holguin au luat atitudine.

„Vrem să salvăm vieți. Nu suntem noi cei responsabili de prăbușirea asistenței medicale din țara noastră”, au spus aceștia.

Cuba a dezvoltat vaccinuri anti-Covid cu eficiență de peste 90%

Toate acestea se întâmplă în timp ce medicii se luptă să obțină imunitatea prin vaccinare a cubanezilor. Cuba este cea mai mică țară din lume care și-a dezvoltat propriile vaccinuri anti-Covid. Atât Soberana 2, cât și Abdala au o rată de eficacitate de peste 90%, conform studiilor clinice.

Sancțiunile SUA au împiedicat însă producerea pe scară largă a acestor vaccinuri, notează sursa citată. Din cauza sancțiunilor, importul unor materii prime pentru producția vaccinurilor este dificil. Oamenii de știință cubanezi spun că producția la scară industrială a Soberana 2 a fost blocată timp de câteva săptămâni, întrucât nu puteau obține o componentă esențială a acestuia.

Cu toate că a început mai greu campania, Cuba are acum a treia cea mai mare rată de vaccinare din America Latină, după Chile și Uruguay. Circa 27% din populație este complet vaccinată, iar 44% a primit cel puțin o doză de vaccin. Oamenii de știință spun că din septembrie țara va produce suficiente doze pentru a vaccina întreaga populație.

„Rămânem în luptă împotriva pandemiei. Vaccinurile funcționează, așa cum arată datele acum”, a spus dr. Gerardo Guillén, principalul dezvoltator al vaccinului Abdala. Până atunci, însă, medicii prost plătiți trebuie să facă față.

„Facem imposibilul”, spune Julia, medicul care încă plânge moartea verișoarei sale. „În ciuda lipsei de medicamente, a mănușilor și a oxigenului, medicii se luptă pentru a salva vieți. Chiar sunt eroi”, a concluzionat ea.

Urmărește-ne pe Google News