Medicii de familie reclamă că de aproape două săptămâni blocajele le afectează activitatea și îi împiedică pe pacienți să obțină rețete compensate și trimiteri la medicii de specialitate.
„De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”, au transmis reprezentanții Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, miercuri dimineața, într-un comunicat de presă.
La câteva ore au venit cu o serie de precizări și reprezentanții CNAS care au spus că există de câteva ore probleme la Sistemul Informatic Unic Integrat. Erorile pornesc de la partea sistemului care atestă dacă un pacient este asigurat sau nu.
„Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță încheiate cu aceștia, remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi”, au mai transmis reprezentanții CNAS.
Reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au mai spus că sistemul este subdimensionat la nivelul anului 2008.
Ce solicită medicii de familie
Sistemul Informatic Unic Integrat – pe scurt SIUI – este una dintre cele patru componente ale Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate. A fost conceput în anul 2008 și imediat după lansare a avut probleme de funcționare.
În acest context medicii de familie vor introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie.
„Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienții, cât și medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate și să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie precum și prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de rețete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete”, au mai transmis reprezentanții medicilor de familie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro