Reportera Libertatea i-a citat președintelui dintr-un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) care arată că România are 28 de decese la un milion de locuitori, pe când Europa are 5 decese la un milion de locuitori.
Aţi primit vreo explicaţie în acest sens de la autorități, mai ales în condițiile în care Ministerul Sănătăţii a transmis că ”nu deţine astfel de informaţii”, la întrebările ziarului Libertatea privind date precum durata medie a spitalizării în cazul deceselor COVID-19, timpul de la debutul bolii până la spitalizare, dar şi cele mai frecvente afecţiuni preexistente asociate deceselor COVID-19? Este acesta un guvern organizat, dacă nu are asemenea date de bază?
Întrebările Libertății pentru președintele Klaus Iohannis:
Președintele a răspuns că tema spitatelor şi a sănătăţii publice nu este o temă nouă.
”Am avut discuții cu persoane din conducerea OMS, am avut semnări de documente, am vizitat spitale și am atras atenția asupra unor lucruri care se văd simplu sau din statistici. Sistemul nostru de spitale nu funcționează bine. Spitalele nu sunt suficient de bine dotate, procedurile nu sunt suficient de clare, prevenția este de multe ori ca și inexistentă”, a spus Iohannis.
Sănătatea publică nu este bună. Avem prea mulți români bolnavi, prea mulți români bolnavi care sunt bolnavi și nici nu știu. Sunt lucruri care nu se schimbă de azi pe mâine, ci în ani și ani de reformă a sistemului. De aceea îmi doresc după alegeri un Guvern responsabil, solid, care vine cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem de sănătate. Mai bine ar fi un mandat mai lung și o continuitate în reformarea sistemului de sănătate, dacă vrem să ajungem la sistemul din UE.
Klaus Iohannis:
Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii să răspundă la o serie de întrebări, pe care le-a publicat integral într-un articol apărut miercuri, 23 septembrie.
Întrebările se referă la parametri epidemiologici care cuantifică, practic, răspunsul unui sistem medical la pandemie. Sunt indicatori pe care Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC) îi analizează, săptămânal, pentru a face atât o medie europeană, cât şi comparaţii între răspunsurile diferitelor ţări.
Ziarul a cerut Ministerului Sănătăţii aceşti indicatori, pentru toate decesele de la noi din ţară, dar şi o explicaţie pentru o raportare atât de scăzută către sistemul european integrat, către ţări precum Norvegia, Malta, Danemarca, Austria, Irlanda, Olanda, Islanda, Estonia, Suedia trimit, caz cu caz, 100% din datele de care dispun.
La toate aceste întrebări, instituţia a răspuns doar cu: “Ministerul Sănătăţii nu deţine astfel de informaţii”.