Pe 3 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul Guvernului privind donarea sistemului de rachete sol-aer Patriot, cu 245 de voturi pentru, 29 împotrivă şi o abţinere. Documentul, care este confidențial din rațiuni de securitate, nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a spus șeful statului ucrainean.

Zelenski a adăugat că lupta contra Rusiei poate fi mai eficientă „prin doborârea rachetelor, în cooperare” cu țările NATO din regiune, cerând și României, indirect, să ajute la doborârea dronelor și rachetelor rusești.

Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că decizia doborârii dronelor și rachetelor ruseşti la graniță nu este luată exclusiv de țara noastră, ci în colaborare cu statele NATO, iar acest lucru, care implică și un conflict diplomatic cu Rusia, nu s-a discutat până acum și nu s-a luat nicio decizie.

România a donat sistemul Patriot către Ucraina la cererea lui Joe Biden

În 2020, România a cumpărat 7 sisteme Patriot de la Statele Unite cu aproape 4 miliarde de dolari, dar prețurile au crescut extrem de mult, de la pandemie încoace.

Pe 7 mai 2024, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat la Washington, după discuțiile cu președintele american Joe Biden, că România va continua să sprijine Ucraina în contextul războiului declanșat de Rusia, dar consideră „inacceptabil” să le oferim singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcţional la acel moment.

Pe 20 iunie, CSAT a decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot, deși CSAT a admis că va exista o „vulnerabilitate operaţională” în urma acestui demers, „condiția” fiind negocierea cu SUA pentru a primi un „sistem similar sau echivalent”, a transmis Administrația Prezidențială.

Nu se știe precis când va primi România alt sistem Patriot la schimb

În acest moment, nu există un orizont de timp bătut în cuie privind data la care România va primi un sistem Patriot echivalent, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Potrivit surselor citate, țara noastră intenționează să înlocuiască sistemul Patriot donat Ucrainei cu altul, într-o configurație similară, utilizând fonduri externe nerambursabile. Totuși, numai recepţia va costa aproximativ 60 de milioane de dolari.

De asemenea, există posibilitatea ca noul sistem Patriot, care nu se știe când va ajunge în România, să coste mai mult decât cel donat Ucrainei, din cauza exploziei prețurilor din ultimii ani, dar toate negocierile se poartă cu SUA.

Urmărește-ne pe Google News