Astfel, în intervalul orar 09.00-12.00, telefoanele configurate pentru primirea mesajelor RO-ALERT vor recepționa următorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Aceasta este ultima verificare din seria testelor alocate Sistemului RO-ALERT, teste care au avut loc începând cu data de 17 iulie. Numai în cazul persistenței unor erori, perioada ar putea fi prelungită, urmând a comunica public intervalul alocat verificării Sistemului RO-ALERT.

Deși mulți utilizatori de telefoane mobile se plâng că sunt deranjați de aceste teste, DSU spune că dezactivarea opțiunii de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență reale.

Totodată, cetățenii sunt rugați să nu apeleze numărul unic de urgență 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) precizează că aceste teste au rolul de a identifica eventualele erori ale sistemului care nu pot fi remediate pe timpul producerii unei situații de urgență reală.

Cele două instituții susțin că sunt conștiente de disconfortul creat și își cer scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT!

Toate aspectele sesizate vor fi analizate de specialiștii angrenați în tot acest proces, urmând ca disfuncționalitățile să fie remediate în timpul cel mai scurt posibil!

Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Anul acesta, un candidat la Medicină a fost scos din sala de examen după ce a primit mesajul de test RO-ALERT.

Urmărește-ne pe Google News