Anchetatorii spun că angajaţii RAR au pus ştampila de „Apt“ pentru circulaţie pe actele unor autovehicule care nu ar fi trebuit să treacă Inspecţia Tehnică Periodică (ITP).
La acest moment există suspiciunea că în jur de 500 de autoturisme au trecut de această inspecţie tehnică, în perioada iulie – decembrie 2021. Cercetările sunt abia la început şi, în urma percheziţiilor desfăşurate luni, au fost verificate numeroase documente care trebuie procesate. În final, vom stabili cu exactitate care maşini au trecut de inspecţia tehnică şi îndeplineau condiţiile tehnice şi care nu îndeplineau condiţiile tehnice.
Claudiu Sandu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Ancheta a scos la iveală faptul că unele dintre mașinile care au trecut fraudulos ITP-ul sunt un pericol pentru trafic și pietoni.
„Din probe – pentru că nu mai sunt simple informaţii, sunt probe la acest moment – ştim că defecţiunile tehnice pe care le aveau autoturismele plecau de la lipsa unui bec de semnalizare până la lipsa frânelor. Prin urmare, mergeţi pe trotuar!”, a mai transmis Claudiu Sandu.
Anchetatorii spun că nu oricine putea trece ITP-ul în acest mod. Doar persoanele care se ocupă în mod frecvent de înmatricularea de autovehicule erau de încredere pentru angajaţii RAR care încălcau legea.
Un număr de 8 persoane, între care angajaţi ai Registrului Auto Român (RAR), au fost reţinute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, sub acuzaţiile de dare sau de luare de mită. Cercetările au început în luna iulie a acestui an, în urma unor informaţii obținute de procurori. Cercetările sunt abia la început, spun anchetatorii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro