Ministrul Apărării de la Seul a anunțat că programul balistic nord-coreean progresează mai rapid decât au estimat experții. În același timp, el a punctat că ultima lansare a unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune a fost detectată de către scutul antirachetă THAAD, operaţionalizat luna trecută de către armata americană, relatează Reuters.

Regimul nord-coreean a respins toate apelurile internaţionale de limitare a programului nuclear şi de dezvoltare a unor rachete balistice, inclusiv cele venite din partea aliatului China. Phenianul susține că programul este unul legitim pentru autoapărare.

Astfel, experţii militari nord-coreeni au încercat să dezvolte rachete cu rază lungă de acţiune şi capabile să care focoase nucleare, ultimul test fiind un pas important în această direcţie.

Ministrul Apărării de la Seul a atras atenţia că acest ultim test a fost unul de succes. ”Este considerată o rachetă cu rază intermediară de acţiune şi un calibru îmbunătăţit”, a explicat ministrul sud-coreean, făcând referire la noua rachetă construită pentru a zbura între 3.000 şi 4.000 de kilometri.
Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a reuşit să detecteze racheta, fiind pentru prima dată când acest scut este utilizat de la operaţionalizarea sa în Coreea de Sud.

China s-a opus dur instalării scutului antirachetă, acuzând că reprezintă o formă de spionaj în teritoriile chineze. De asemenea, companiile sud-coreene au fost vizate de atacuri naţionaliste în China, după operaţionalizarea THAAD.

Totodată, ministrul apărării sud-coreene a afirmat că programul balistic al statului comunist avansează mai repede decât se aştepta Seulul.

Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că lansarea de duminică a testat capacitatea rachetei de a transporta „un focos nuclear mare”. Ambasadorul ţării în China a avertizat luni că astfel de teste vor continua şi pot avea loc „oricând, oriunde”. Racheta a zburat 787 de kilometri, pe o traiectorie ce i-a permis să atingă o altitudine de 2.111,5 kilometri, potrivit KCNA.

Tensiunile sunt puternice în prezent în Peninsulei Coreană, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi în acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite şi regimului lui Kim Jong-un.  Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News