Domeniul de internet pe care ar trebui să se facă verificarea cardurilor europene de sănătate emise de CNAS a fost pierdut de instituție încă din ianuarie 2019, iar acum pe site-ul în cauză se găsesc reclame la medicamente pentru probleme urinare, pastile de potență, tratamente pentru durerile de spate sau pilule care ajută la slăbit.
O cititoare Libertatea a descoperit acest lucru după ce a vrut să afle mai multe informații despre cardul soțului său.
“Curiozitatea m-a făcut să încerc să fac o astfel de verificare, ocazie cu care am constatat, nu cu mică surpriză, că site-ul indicat este unul privat. Astfel, în loc de a avea posibilitatea de a verifica validitatea cardului european de sănătate sau a obține mai multe informații în legătură cu el, utilizatorul află despre diverse medicamente pentru tratarea prostatitei cronice sau «adevărul» despre un tratament naturist pentru mărirea penisului”, ne-a scris aceasta.
Site-ul în cauză este menționat atât pe cardurile emise, cât și pe pagina oficială de internet a CNAS.
La cine a ajuns domeniul CNAS
O interogare în baza de date a RoTLD – instituția care are în grijă domeniile de internet din România – arată că ceass.ro a fost înregistrat în data de 16 ianuarie 2019. Rezervarea este valabilă până în 25 noiembrie 2021.
Potrivit RoTLD, site-ul este deținut de o persoană fizică și este găzduit de Hosterion, o firmă din Cluj-Napoca.
Contactați de Libertatea, reprezentanții acesteia au spus că nu pot oferi informații despre proprietar, din cauza reglementărilor privind datele private.
CNAS: “Vom vedea ce s-a întâmplat”
Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, a confirmat pentru Libertatea că domeniul a expirat și a fost preluat de altcineva.
Am demarat o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat și luăm toate măsurile care se impun. Toate cardurile care vor fi emise de acum înainte nu vor mai include acea adresă. Informațiile despre cardul european de sănătate care erau pe acel site se află și pe site-ul CNAS sau pe site-urile caselor județene de sănătate.
Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS:
Aceasta mai spune că verificarea cardului se poate face prin metode alternative, respectiv verificarea datei de expirare înscrise fizic pe card și plata contribuțiilor de sănătate.
Orice cetățean român care plătește contribuții de sănătate în România este asigurat atât în țară, cât și peste hotare.
Nu folosiți cardul european în străinătate, dacă nu sunteți asigurați!
Există însă o mare diferență în privința modului în care acesta poate fi folosit.
Cardul european de sănătate poate fi utilizat de românii aflați în străinătate doar în cazul în care necesită tratament de urgență și doar în unitățile de stat.
Nu poate fi folosit dacă deplasarea are loc în mod special pentru a beneficia de tratamente și nici nu este transferabil.
Purtătorul de cuvânt al CNAS avertizează că persoanele care îl folosesc, dar nu au plătit contribuțiile de sănătate, vor ajunge să achite din buzunar contravaloarea tratamentelor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro