Site-ul creat de un programator român a devenit cunoscut după ce a publicat o postare în care oferea un pont despre un centru de vaccinare din Constanța, unde erau multe locuri disponibile pentru 11 și 12 aprilie, rapelul fiind apoi programat chiar pe 1 sau 2 mai.
După ce a circulat intens pe rețelele de socializare, locurile s-au epuizat, iar mesajul a fost îndepărtat, „pentru a se evita răspândirea unor informații care nu mai sunt valabile în momentul de față”, după cum se menționează chiar pe pagina web.
Contactați de Liberatea, reprezentanții Comitetului de Vaccinare spun că nu știau de existența site-ului și subliniază că administratorii lui trebuie să-și asume responsibilitatea pentru datele publicate aici.
„Noi recomandăm oamenilor să se informeze din surse oficiale, iar una din acestea este RO vaccinare, care aparţine campaniei de vaccinare”, spune Alina Moisoi, șef serviciu informații publice la IGSU și unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).
Cum s-a înființat site-ul
Centre-vaccinare.info s-a lansat în jurul datei de 15 martie, iar până în prezent a adunat aproximativ 800.000 de afişări, spune, pentru Libertatea, programatorul care a creat site-ul.
Căutând detalii despre locurile la vaccinare pentru anumite centre, am realizat un mic script în python (un limbaj de programare) pentru a extrage uşor ceea ce este mai important de acolo. Am cumpărat un nume de domeniu foarte ieftin „.info”, la 9.99 lei, ca să poată fi publicat tabelul online şi să fie transmis uşor prietenilor link-ul.
Creatorul site-ului centre-vaccinare.info:
Potrivit acestuia, la site lucrează doi oameni, iar uneori trei. „Un programator şi celelalte persoane sunt non-tehnice, ocupându-se de verificarea datelor şi publicarea unor noutăţi”.
„Având în vedere că lucrăm în companii foarte cunoscute în România, am prefera să păstrăm anonimatul. Iniţiativa a fost una 100% personală”, explică creatorul site-ului.
„1 Mai, la mare, la vaccinare”
Pe reţelele de socializare s-a viralizat pagina în care cei din spatele site-ului centre-vaccinare.info arătau cum pot oamenii să se vaccineze la Constanţa, în minivacanţa de 1 Mai.
„Am observat de-a lungul timpului că oamenii sunt dispuşi să se deplaseze sute de kilometri pentru a primi vaccinul mai repede. Întâmplător, la Constanţa s-a operaţionalizat recent un centru de vaccinare «mamut», care administrează aproximativ 1.500 de vaccinuri pe zi, în timp ce alte centre vaccinează 20 de persoane pe zi şi au liste de aşteptare de peste 5.000 de persoane”, explică creatorul site-ului centre-vaccinare.info.
Programatorul a explicat că oricum de 1 Mai mulți oameni își vor dori să meargă la mare, iar ocuparea acelor locuri poate reduce presiunea pe centrele din zona de sud a țării.
În momentul de faţă, principala preocupare ar trebui să fie nu doar deschiderea de centre noi, dar mai ales distribuirea uniformă a cetăţenilor în listele de aşteptare. Aici este principalul „bottleneck” al campaniei de vaccinare, care se desfăşoară totuși admirabil, în ciuda micilor neplăceri care apar uneori. Este cu siguranţă un efort naţional care va intra în istorie şi este de apreciat că în fruntea acestei mobilizări se afla persoane tinere, care fac o treabă bună.
Creatorul site-ului centre-vaccinare.info:
Revolta oamenilor de pe listele de aşteptare
De altfel, probleme cu centrele de vaccinare au fost semnalate de mai mulți utilizatori. De exemplu, un jurnalist a semnalat recent pe Facebook, că, după ce a consultat site-ul programatorului român, și-a dat seamă că centrul unde aşteaptă să fie imunizat a vaccinat doar două persoane în ultimele două săptămâni.
De asemenea, Cristian Tudor Popescu a anunţat că s-a reprogramat la un alt centru de vaccinare, după ce a constatat că cei care s-au programat la aceeaşi dată cu el au fost programaţi. STS a transmis ulterior că a descoperit cum algoritmul încuraja păcălirea listei de vaccinare și a asigurat că a tăiat această portiță.
Tot dintr-o inițiativă personală a luat naștere un alt site, vaccin.live, care oferă informații actualizate privind tipurile de ser existente în centrele de vaccinare din România, arată câte locuri libere și câte persoane sunt înscrise pe lista de așteptare. Între timp, pe platforma oficială a vaccinării a fost implementată posibilitatea de a vedea ce fel de ser se administrează în fiecare centru.
Creatorii vaccin.live susțin că au primit chiar felicitări de la STS pentru inițiativa lor.
„Nu putem să comentăm ce e pe acel site”
Contactați de Libertatea pe tema site-ului centre-vaccinare.info, reprezentanții CNCAV au fost rezervați, spunând că cei care dețin site-ul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru felul în care folosesc datele publice.
„Nu putem să comentăm ceea ce e pe acel site. Nu ştiam despre el. Modul în care folosesc datele le aparţine. Cei care deţin site-ul îşi asumă responsabilitatea pentru datele vehiculate pe acel site”, spune Alina Moisoi, șef serviciu informații publice la IGSU și unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).
„Cei care l-au gândit pot să spună dacă informaţiile sunt utile sau nu, dacă vin în sprijinul celor care doresc să se informeze”, adaugă Alina Moisoi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro