Potrivit anchetatorilor, faptele s-au petrecut în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023.
„Suspecții ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip «defacement» asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de «hacktivism»”, potrivit comunicatului.
Printre instituțiile vizate de atacul informatic se numără Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, ISU Buzău și CJ Covasna, conform unor surse judiciare citate de G4media.
Activitatea desfășurată de bănuiți ar fi devenit cunoscută în mediul online, sub numele de „Operation Romania”, spun autoritățile.
Ce este „hacktivismul”
Hacktivismul este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice, menționează Poliția Română.
„Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Acest acces poate fi obținut fie prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare”, potrivit comunicatului.
Un alt aspect este utilizarea puterii colective. Hacktiviștii colaborează adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor, menționează autoritățile.