„Au fost rezumate rezultatele celei de-a doua zile de lucru a comisiei pentru revizuirea adăposturilor din Kiev. În prezent, o treime din adăposturile din oraș au fost deja verificate. Situația rămâne critică: jumătate din adăposturile verificate nu sunt pregătite”, a anunțat oficialul ucrainean.
Concret, ministrul a precizat că 1.849 de adăposturi antiaeriene au fost deja verificate, iar dintre ele, 596 (32%) nu sunt pregătite pentru utilizare, iar alte 242 (13%) nu au putut fi deschise.
La rândul său, primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a anunțat că până în dimineața zilei de luni, 5 iunie, au fost controlate peste 1.600 de adăposturi, iar 590 dintre acestea (37%) au fost găsite în stare proastă.
El a amintit, totodată, că anul trecut și anul acesta au fost alocate districtelor 1,2 miliarde de grivne (peste 30 de milioane de euro – n.r.) pentru construcția de adăposturi.
De asemenea, pe 3 iunie, Vitali Klitschko preciza că autoritățile au primit peste o mie de plângeri într-o zi de la locuitorii Kievului după ce a fost deschis un serviciu online privind starea adăposturilor din capitală.
Verificările adăposturilor antiaeriene ale Ucrainei au început după ce în noaptea de 1 iunie, trei persoane, printre care și un copil, au murit în timpul unui atac cu rachete asupra Kievului. Victimele au încercat să intre în adăpostul unei policlinici din cartierul Desnyansky, dar ușile erau închise.
„A fost alarmă, oamenii au fugit la adăpost. Adăpostul pur și simplu nu a fost deschis și asta a fost tot. Oamenii au bătut, au bătut foarte mult timp, dar adăpostul nu a fost deschis”, a declarat Iaroslav, un bărbat care și-a pierdut soția rămasă afară.
Un dosar penal a fost deschis în acest caz. Paznicul policlinicii a fost arestat preventiv pentru două luni, fără drept de cauțiune, iar trei funcționari au fost plasați în arest la domiciliu.
În ultima lună, forțele ruse au lansat atacuri repetate cu drone și rachete asupra Kievului. Autoritățile locale au anunțat că cele mai multe dintre acestea au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, dar fragmente din ele au căzut în zone locuite de civili, unde au provocat victime și pagube materiale.
Foto: Profimedia