Criza de medici de la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, cel mai mare din Prahova, continuă.
Asta, deși spitalul a organizat un concurs pentru Secția de Neurologie, una dintre cele cu deficit serios de medici. E una dintre secțiile care, alături de cardiologie, are zile întregi fără gardă.
Așa că pacienți care au urgențe cardiologice sau neurologice, cum ar fi un AVC, sunt duși din Prahova în județele vecine, a confirmat pentru ziar inclusiv șeful Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, în luna februarie.
„Păreau încântați, n-au mai venit la concurs”
Cei doi candidați care ar fi trebuit să participe la concurs nu au mai venit. Erau doi medici care ar fi ocupat două din cele 5 posturi scoase la concurs.
Informația a fost confirmată, pentru Libertatea, de managerul instituției medicale, dr. Bogdan Nica.
„Oamenii păreau încântaţi atunci când am vorbit cu ei, dar la concurs nu s-au mai prezentat. Acum suntem într-o situaţie disperată. Deocamdată, voi face un apel la medicii care au cabinete în Ploieşti să ne ajute cu gărzile, până când vom scoate din nou posturile la concurs. Pentru că n-avem decât să reluăm concursul”, a declarat Nica.
„Când are loc concursul, se retrage toată lumea”
Managerul spitalului spune că nu e prima oară când încearcă să ocupe posturile libere din spital și spune că lipsa medicilor are o explicație. Doctorii merg în privat, unde se angajează „prin strângere de mână”.
„Le scoatem la concurs obsesiv, dar pare că e inutil, nimeni nu vrea să se angajeze la un spital de stat din Ploieşti, toţi vor să meargă la clinici private, unde primesc de peste două ori mai mulţi bani. Noi trebuie să stăm o lună să organizăm un concurs, iar când are loc concursul se retrage lumea”, e remarca amară a șefului de spital.
Eu înţeleg că doctorii au anumite nevoi, dar şi pacienții au! Mă gândesc că acum am patru medici înscrişi la concurs la Cardiologie, sper să vină la concurs, vă spun cu sinceritate. Pentru că noi nu avem niciun instrument de a-i convinge să vină la noi în schimbul clinicilor private.
Bogdan Nica, manager Spitalul Județean de Urgență Ploiești:
N-au avut medic pentru EKG
Nica încheie cu un mesaj pentru Ministerul Sănătății și spune că șefii de la Guvern cunosc problemele.
„Sper ca mai-marii de la minister să-şi aloce timp şi pentru astfel de probleme, pentru că situaţia nu le e deloc străină. Nu suntem singurul spital din care pleacă medicii ori în străinătate, ori către clinici private, situaţia e la fel în toată ţara! Şi trebuie făcut ceva de urgenţă, pentru că numărul pacienţilor este în continuă creştere”, a punctat el.
În același timp, medicii continuă să arate situația prin documente primite de ziar.
Astfel, la mijlocul lunii martie, spitalul n-a avut medic de gardă la cardiologie, iar în fișa unui pacient care necesita o electrocardiogramă apare mesajul „lipsă medic!!! imposibilitate efectuare consult cardiologic”.
Era ora 13.00, în miezul zilei.
O poveste fără sfârșit
Probleme sunt vechi, iar Libertatea a scris pentru prima oară despre ele în mai 2022.
Iată aici articolele:
3. DOCUMENTE dintr-un mare spital din țară. Ce apare scris în fișele unor bolnavi de la urgențe: „Doamna doctor spune că e plătită la oră, refuză să vadă pacientul”
4. INTERVIU. Șeful Ambulanței Prahova, după ce Libertatea a semnalat lipsa de medici de la Ploiești: „Ducem pacienții cu AVC sau infarct la Brașov, Târgoviște, București”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
losername • 29.03.2023, 12:02
Sunt cateva informatii care trebuie adunate: 1. Nivelul salarizarii a ramas mult sub media europeana (desi a crescut in ultimii 5 ani). Libertatea de miscare si de munca a dus la exodul medicilor in tarile vestice. 2. Spitalele romanesti ofera conditii foarte proaste de munca. 3. Opinia publica este in mare parte adversa medicilor si activitatii medicale, care au devenit subiect viral pe siteurile de stiri. Iata o stire la care avem link dupa articol „Doamna doctor spune că e plătită la oră, refuză să vadă pacientul”. Cu alte cuvinte, un medic rau care cere sa fie platit pentru munca depusa. Ok. 4. La un concurs, se angajeaza un om, dar necesarul in spital este de minim pe acea specialitate. Evident, oficial sunt 7 ore lucratoare, neoficial... mult mai multe. Dl Nica "intelege" nevoile medicilor, dar sa nu uitam "nevoile pacientilor". Ok, cine se ocupa de primele? ca de ultimele se ocupa toata presa si gura tuturor politicienilor. Problema e ca spre Ministerul Sanatatii si CAS nu se indreapta mare presiune, problema perceputa este mai intotdeauna ca medicii nu-si fac datoria. Iata ca nici nu se mai angajeaza! Pe cine dam vina?
Gogupintenogu • 29.03.2023, 11:58
E foarte simplu, vreți medici? Nu le mai cereți 100000 de euro șpagă! Astfel nici ei nu vor mai pretinde plicul înainte de operație, dacă-l vor mai pretinde, îi puteți băga la pușcărie cu fruntea sus!