„Fiecare detaliu de zi cu zi este controlat și restricţionat masiv”, a declarat Agnes Gallimard, secretarul general Amnesty International, o mișcare globală activă în 150 de țări și teritorii, care militează pentru a pune capăt abuzurilor drepturilor omului. În cuvintele unui jurnalist afgan citat în raport, ceea ce li se întâmplă femeilor este „o moarte cu încetinitorul”.

Pentru raport au fost intervievate 90 de femei afgane și 11 fete cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, în 20 din cele 34 de provincii afgane.

Principalele idei ale raportului

  • ︎Când au preluat puterea, în august 2021, talibanii au închis liceele pentru fete. Doar câteva școli organizate privat și școli publice din unele provincii sunt încă deschise. „Milioane de fete așteaptă educație”, este citat un tânăr profesor. Dar multe tinere și-au pierdut motivația de a învăța din cauza lipsei de perspective.
  • La universități, studentele sunt hărțuite de talibani, care au introdus reguli de conduită și vestimentare. Majoritatea profesiilor sunt acum blocate pentru femei.
  • Din cauza lipsei de oportunități educaționale și profesionale, există un număr tot mai mare de căsătorii forțate.
  • Femeile care se opun măsurilor talibanilor sunt maltratate. Amnesty raportează detenții, torturi și chiar dispariția protestatarilor.
  • Evadarea din cauza violenței domestice devine din ce în ce mai dificilă pentru femeile afgane, deoarece multe adăposturi pentru femei sunt acum închise.
  • Talibanii au restrâns sever libertatea de mișcare a femeilor: li se permite să călătorească doar dacă sunt însoțite de o rudă de sex masculin.

„Vina” Occidentului

Potrivit organizației pentru drepturile omului, țările occidentale nu sunt în totalitate nevinovate de situația dramatică.

În 2020 s-a semnat un tratat de pace între SUA și talibani. În el s-a convenit retragerea trupelor SUA și NATO. Cu toate acestea, respectarea drepturilor femeilor nu a făcut parte din contract. Tratatul a fost în mare măsură convenit cu excluderea activiștilor pentru drepturile femeilor.

Femeile intervievate pentru raport au spus că se simt abandonate de comunitatea internațională. În plus, ele au cerut Occidentului să nu recunoască guvernul taliban.

Amnesty International le cere talibanilor să-și schimbe politica. În plus, „toate guvernele și organizațiile internaționale din întreaga lume, inclusiv Națiunile Unite, ar trebui să dezvolte urgent o strategie eficientă și coordonată pentru a pune presiune asupra islamiștilor”.

Pe 15 august 2021, talibanii au intrat în capitala Afganistanului și și-au proclamat victoria. În aceeași zi, mii de cetățeni afgani au luat cu asalt aeroportul din Kabul, încercând să scape de forțele talibanilor, care au cucerit capitala și majoritatea teritoriului afgan, forțele guvernamentale predându-se fără luptă.

Când au condus ultima oară țara, între 1996 și 2001, talibanii au impus legea Sharia, o interpretare strictă a legii islamice. Adică, femeile nu pot lucra, nu pot ieși din locuință fără să fie însoțite de un bărbat și trebuie să aibă tot timpul fața acoperită în public. Pentru fete, școala nu mai este o opțiune, accesul fiind interzis.

„Femeile din Afganistan vor putea să lucreze și să studieze sub legea Sharia”, au spus șefii talibanii după preluarea puterii, însă promisiunile lor nu au fost respectate.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News