Astfel, Carmen Dan le-a solicitat prefecţilor, în contextul situaţiilor generate de fenomenele meteorologice extreme, să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă se impune trimiterea de ajutoare de primă necesitate.

UPDATE – ora 21:15: 50 de pompieri intervin să evacueze oamenii din Bacel şi Lunca Mărcuşului, după ce iniţial oamenii au refuzat să plece din case. Când au văzut că apele nu se retrag, iar ploile nu mai contenesc, oamenii au intrat în panică şi s-au lăsat convinşi să fie scoşi din case sau au solicitat chiar ei să plece.

UPDATE – ora 21:00 – Sunt inundații în Vânători, județul Mures, după ploile torențiale. Locuitorii a trei case urmează să fie evacuați, după ce ce pârâul Valea Cărbunarilor a ieşit din matcă. Din cauza averselor abundente, aproape 30 de case și 100 de gospodării au fost inundate.

UPDATE – ora 20:35 – Momentul în care s-a prăbușit podul peste râul Tărlung a fost filmat de un martor cu telefonul mobil. În imagini se vede cum apele dezlănțuite au rupt în două podul construit în anii 30.

UPDATE – ora 20:05: Ministerul Afacerilor Interne a distribuit în zonele afectate de inundații alimente şi alte produse necesare oamenilor care au fost evacuați din locuințele inundate sau care riscă de a fi înghițite de ape.

Alimentele şi produsele de strictă necesitate au fost distribuite în judeţele Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ.

În judeţul Bacău au fost trimise apă, conserve de carne şi saci de dormit. În Oituz – 2.000 litri de apă potabilă, Slănic Moldova – 4.800 litri de apă potabilă, Moineşti – 4.800 litri de apă potabilă şi 200 saci de dormit, Poduri – 2.000 litri de apă şi 500 de conserve de carne, Comăneşti – 50 saci de dormit.

În judeţul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi împărţiţi populaţiei 2.600 de litri de apă potabilă. În localitatea Dobârlău din Covasna autorităţile centrale au trimis 260 de pături, 500 litri de apă potabilă, 1170 conserve de carne, 130 de paturi, 130 de saltele şi 260 cerceafuri.

În Neamţ, au fost trimise produse în trei localităţi. În comuna Trifeşti 400 de litri de apă potabilă, 300 conserve de carne şi 300 conserve din pate de ficat. În satele Buşmei şi Stejaru – 1500 conserve de carne, 300 conserve din pate de ficat şi 150 saci de dormit.

UPDATE – ora 19:40: O femeie din Vrancea a murit din cauza inundațiilor. Pensionara din localitatea Poiana Cristei, care era dată dispărută de vineri seara, a fost găsită moartă.

UPDATE – ora 19:00 – Peste 500 de oameni, dintre care 430 din comuna Fărcaşa din judeţul Neamţ, au fost evacuați din locuinţe din cauza inundațiilor. Potrivit MAI, nu mai puțin de 72 de localități din 16 județe sunt afectate de viituri. În zonele cu sinistrați intervin aproape 20.000 de pompieri, polițiști și jandarmi.

UPDATE – ora 18:30 – Doi bărbați din Țigănești, Teleorman, stau pe bancă și se uită la pompieri cum evacuează apa de pe ulițele inundate ale comunei. Deși sunt cu picioarele în apă, localnicii nu schițează niciun gest c-ar vrea să-i ajute pe militari. Aceștia au fost fotografiați, iar imaginea a devenit „virală” pe Internet.

UPDATE – ora 18:05: 40 de militari vor fi trimiși în localitatea Chiliile din Buzău pentru a-i ajuta pe sinistrați și a decolmata bazinul de apă potabilă, după ce viitura a distrus vineri noaptea un pod de tuburi.

UPDATE – ora 17:57: Sunt inundații și la Mânăstirea Bârsana din Maramureș, după ce a plouat cu găleata în ultimele zile. Localnicii au fost evacuați din calea puhoaielor cu buldozerul.

UPDATE – ora 17:17: Un pod peste calea ferată s-a prăbușit din cauza inundațiilor în Budila, județul Brașov. Este vorba de un pod de cale ferată care trece peste râul Tărlung. Apele râului au rupt podul, iar calea ferată este impracticabilă.

UPDATE – ora 14.03: O bătrână din Botoșani a murit după ce tavanul casei s-a prăbușit peste ea. Tragedia a avut loc, sâmbătă, în satul Zlătunoaia, comuna Lunca. Tavanul locuinţei a căzut ca urmare a infiltraţiilor de apă, pe fondul precipitaţiilor abundente.

UPDATE – ora 13.38: Întreaga localitate Lunca Mărcuşului, judeţul Covasna, a fost inundată, pompierii intervenind pentru evacuarea a peste o sută de persoane şi animale. Tot în Covasna, pe DC 10 între localităţile Surcea și Telechia drumul este inundat şi impracticabil pe o lungime de aproximativ 500 de metri

UPDATE – ora 12.38: Zeci de locuinţe din şapte localităţi au fost inundate, în judeţul Braşov (FOTO). Zeci de locuinţe din şapte localităţi au fost inundate, în judeţul Braşov, sâmbătă dimineața, pe 30 iunie, în urma ploilor abundete din ultimele ore, peste o sută de pompieri fiind mobilizaţi pentru a scoate apa din gospodăriile şi locuinţele oamenilor.

UPDATE – ora 12.26: INHGA: Cod roşu de inundaţii pentru râuri din Neamţ și alte trei județe. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă dimineaţa, pe 30 iunie, o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din Neamţ și alte trei județe

UPDATE – ora 11.48: Zeci de locuinţe din județul Covasna au rămas izolate, după ce DN 10 a fost inundat (FOTO). Zeci de locuinţe din Covasna au rămas izolate, după ce râul Buzău s-a revărsat peste DN 10. Mai precis, aproximativ 40 de locuinţe au rămas izolate în zona localităţii Cremenea, judeţul Covasna.

UPDATE – ora 11.15: Breşă în digul râului Tărlung din județul Covasna. 30 de locuinţe din Lunca Mărcuşului au fost evacuate. În dimineața zilei de sâmbătă, 30 iunie, s-a creat o breşă în digul râului Tărlung din județul Covasna, iar 30 de gospodării din localitatea Lunca Mărcuşului au fost evacuate, fiind în pericol de a fi inundate, potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

UPDATE – ora 10.59: Cod portocaliu de ploi abundente pentru 9 județe, până sâmbătă noapte. E în vigoare și un cod galben. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea meteo de vineri, 29 iunie, şi a emis noi avertizări Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, pentru 9 judeţe, şi Cod galben pentru 19 judeţe.

UPDATE – ora 10.45: Autospecială de la ISU Bacău, implicată într-un accident auto cu 9 răniți, printre care 6 pompieri. O autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău a fost implicată într-un accident auto cu 9 răniți, printre care 6 pompieri, în dimineața zilei de sâmbătă, 30 iunie.

UPDATE – ora 10.19: Cod roșu de inundații pentru județele Brașov și Covasna, valabilă pe râul Târlung. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă, 30 iunie, o avertizare de tip cod roșu de inundații pentru județele Brașov și Covasna, valabilă pe râul Târlung.

UPDATE – ora 10.01: Localități inundate și drumuri blocate, în județul Bacău, în urma ploilor abundente. Mai multe persoane au fost evacuate. Sunt localități inundate și drumuri blocate, în județul Bacău, în urma ploilor abundente. Mai multe persoane au fost evacuate, după ce zeci de gospodării au fost inundate, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

UPDATE – ora 08.59: Un cioban a rămas blocat în zona barajului de la Mândra, cu aproape 1.000 de oi, din cauza apelor crescute. Un cioban a rămas blocat în zona barajului de la Mândra, în județul Brașov, cu aproape 1.000 de oi, după ce apele au crescut , după ce apele au început să crească în zonă.

UPDATE – ora o8.27: Situația traficului rutier, sâmbătă dimineața, după ploile abundente din ultima perioadă. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a oferit cele mai noi detalii legate de situația traficului rutier, sâmbătă dimineața (ora 08.00), după ploile abundente din ultima perioadă.


„Vreau să ştiu cu exactitate unde este nevoie de mai mulţi oameni şi mai multe utilaje de intervenţie. Vreau ca prefecţii să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă se impune să trimitem ajutoare de primă necesitate pentru populaţie. Mă refer acum la ajutoarele pe care le putem pune la dispoziţie de la nivelul rezervelor de stat şi nu la cele care vor fi alocate de către Guvern după ce se termină ploile şi după ce vom avea o evaluare a pagubelor. Solicit însă să o faceţi în regim de urgenţă imediat ce situaţia o va permite”, a spus Carmen Dan.

Ea a precizat că MAI acţionează în teren de peste 72 de ore cu toate forţele pe care le are la dispoziţie – pompieri, poliţişti, jandarmi.

„Media zilnică a celor care intervin depăşeşte 15.000 de oameni. Acum sunt în teren 20.000 oameni care acţionează cu 7.300 de mijloace de intervenţie de la toate structurile ministerului. Sunt unităţi de pompieri în care de ieri s-a ridicat nivelul de alertă la roşu, asta înseamnă că toţi angajaţii sunt la serviciu. Efortul acestor pompieri este foarte mare. De joi (…) am trimis oameni şi echipamente (motopompe, staţii de potabilizare a apei) din judeţele care în acest moment nu au probleme în judeţele aflate sub avertizare”, a adăugat Carmen Dan.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a mai anunţat că, după o evaluare a situaţiei zonelor afectate în urma ploilor abundente, la nivel guvernamental va fi accesat Fondul de solidaritate.

„Am vorbit cu premierul. Pentru că sunt elemente de infrastructură afectate vom accesa de la nivel guvernamental Fondul de solidaritate însă pentru asta trebuie să avem mai întâi gata evaluarea acestor pagube pentru că trebuie să transmitem o solicitare exactă a nevoilor noastre. De aceea insistam să facem această evaluare în regim de urgenţă imediat ce condiţiile meteo o să permită. În ceea ce priveşte mecanismul de protecţie civilă, acesta se poate accesa numai pentru situaţiile în care autorităţile naţionale nu pot face faţă, accesul la acest mecanism făcându-se în general atunci când sunt situaţii catrastrofale”, a afirmat sâmbătă Carmen Dan în cadrul comandamentului de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente.

Ministrul a subliniat că şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se află în zona Moldovei unde verifică la faţa locului situaţia şi va raporta direct la nivelul Conducerii ministerului.

„Secretarul de stat în MAI Raed Arafat pleacă acum către Bacău şi se va opri în judeţul Buzău, şi Covasna şi Braşov”, a mai spus Dan.

Ea a solicitat ca tot personalul de la nivelul prefecturilor să fie pe teren,

„Avem două acţiuni de evacuare preventivă, vorbim de localitatea Fărcaşa din judeţul Neamţ – 132 de persoane şi în Covasna unde sunt două sate unde a fost nevoie să evacuăm 130 de persoane. Acolo s-a rupt un dig. Ţin să mulţumesc MApN că ne-a sprijinit”, a mai afirmat ministrul.


Citește și: Proiect naționalist în Senatul României: Până la 3 ani de închisoare pentru promovarea în public a ideilor antiromânești


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News