UPDATE 1: Reprezentantul Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabil pentru Justiție, a luat cuvântul în plenul Parlamentului European. ,,Cetățenii români au ieșit în stradă pentru a se opune schimbărilor legislative deoarece se tem că acestea vor submina eforturile îndelungate pentru a asigura independența justiției. Comisia împărătășește aceste îngrijorări”, a arătat oficialul.
,,România și românii au alergat un maraton. Se poate zări linia de sosire. Pașii înapoi ar fi o dezamăgire majoră pentri prietenii și cetățenii României. Viteza de avansare o alege România, dar Comisia este pregătită să o ajute”, a mau spus Jourova, care a recomandat guvernului PSD-ALDE să consulte Comisia de la Veneția.
UPDATE 2: Un lider al europarlamentarilor liberali, Sophie in’t Veld, cere ca o comisie LIBE să viziteze România pentru a înțelege dezbaterile interne privind legile justiției. Totodată, eurodeputatul amintește țării noastre că în 2019 va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.
UPDATE 3: Traian Răzvan Ungureanu, europarlamentar PPE: ,,Cine poate avea încredere în PSD? Poți lăsa un hoț să stabilească prețurile în magazinul din care fură?”
UPDATE 4: Ska Keller, co-președinte al grupului Verzilor: ,,Am văzut recent cum lupta anticorupție a făcut pași înapoi, a regresat”, a spus eurodeputatul. ,,. Cetățenii români sunt cetățen europeni, de aceea Verzii nu pot accepta că sunt privați de o libertate fundamentală, să fie membri ai zonei Schengen. Trebuie să nu-i mai oprin la granițe”.
UPDATE 5: Victor Boștinaru, europarlamentar PSD: ,,Cu regret trebuie să declar, Comisia fie nu cunoaște, fie închide ochii la anumite aspect. Modificările legislative respectă Comisia de la Veneția, ale CCR și sunt inspirate din alte state.(…) Un protocol secret între DNA și SRI a permis să se facă poliție politică. Comisia sau a știut sau a tăcut sau le-a făcut pe amândouă”.
UPDATE 6: Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: ,,La București este intenția de a legifera. Discuția de azi este politicianistă și îngrijorarea nu îți are rostul decât prin prisma unui partizanat politic”, a spus Nicolai, care a l-a acuzat pe comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, că nu a făcut nimic în privința arestărilor abuze din România și interceptărilor ilegale.
UPDATE 7: Mircea Diaconu, europarlamentar independent: ,,Vreau independența justiției, dar mai ales pe cea a României”.
UPDATE 8: Jiří Pospíšil, europarlamentar S&D: ,,Am fost ministru al Justiției în Cehia timp de cinci ani. Reforma României este inacceptabilă, din punctul meu de vedere. Nu sunt deloc mulțumit că ai noștri colegi socialiști nu pot privi acest lucru în mod obiectiv”.
UPDATE 9: Comisarul european Vera Jourova ia din nou cuvântul: ,,Dezbaterea de azi nu este despre Comisiei sau Parlamentul European, ci despre justiție, cu privire la care românii au aștepări legitime să fie indepedendentă (…) Unii ați pus la îndoială rolul Comisiei. Comisia este gardian al tratatului, este datoria noastră să evaluăm situația și să reacționăm când observăm probleme sistemice (…) Un sistem se construiește de-a lungul timpul și poate fi distrus chiar peste noapte. De aceea suntem atât de vigilenți si am exprimat îngrijorări în acest moment.
UPDATE 10: Europarlamentarul PSD, Dan Nica, a încercat să-l convingă pe președintele de ședință să-l lase pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să ia cuvântul în plenul Parlamentului European.
„Am o problemă de procedură. La lucrările dezbaterii poate să participe din partea Consiliului cei care sunt membri ai Consiliului. În sală este și ministrul justiției din România și cred că ar trebui să i se dea posibilitatea dlui Toader să răspundă la întrebări”, a spus europarlamentarul Dan Nica (PSD).
Propunerea i-a fost refuzată deoarece ministrul Justiției nu se afla pe lista invitaților. În schimb, europarlamentarul Cristian Preda a spus că premierul Dăncilă ar fi trebuit să ia cuvântul, nu Tudorel Toader.
„Domnul Boştinaru spunea mai devreme că avem o ţară de mâna a doua. Nu, n-avem o ţară de mâna a doua, avem în schimb un guvern de mâna a şaptea. Pentru că dacă n-ar fi fost aşa, am fi avut aici primul ministru al acestui guvern, doamna Dăncilă, care atunci când a fost învestită a fost prezentată ca fiind persoana-cheie în cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Când avea ocazia să apere Guvernul, stă acasă, de frică. Nu înţeleg în schimb ce caută domnul Toader aici, pentru că dumnealui, aşa cum a zis domnul Diaconu, e într-adevăr membru al Comisiei de la Veneţia. Dar atunci când domnii Juncker şi Timmermans au cerut Guvernului român să consulte Comisia de la Veneţia, cine a fost primul care a spus nu avem nevoie? Chiar domnul Toader, membru al acestei comisii. În general, atitudinea guvernului român este de dispreţ faţă de Comisie”, a declarat europarlamentarul PPE Cristian Preda.
*Știrea inițială:
Parlamentul European dezbate miercuri situția justiției din România, în urma modificărilor aduse de coaliția PSD-ALDE legilor justiției. Situația se află în atenția partenerilor europeni de mai mult timp și România a primit mai multe semnale de alarmă cu privire la aceste modificări aduse legilor justiției.
În luna decembrie, mai multe ambasade UE au transmis un comunicat comun în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modificările aduse legilor justiției. ”Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția”, au spus reprezentanții statelor UE.
Scrisoarea ambasadelor a venit după ce președintele Klaus Iohannis a atras atenția că există un risc evident de activare a Articolului 7, din partea Comisiei Europene, în cazul României, din cauza legilor justiției. „Aceste încercări de a controla sistemul judiciar nu-l fac mai bun, ci îl fac mai prost”, a spus președintele.
Un avertisment către coaliția PSD-ALDE a lansat și Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care a declarat, pe 31 ianuarie, că în acest moment sistemul judiciar din România funcționează, dar că CE nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept. ”Dacă legile justiției rămân în această formă, discutăm în alți termeni despre Schengen și MCV”, a spus Jean Claude Juncker.
În plus, cel mai recent raport MCV notează că reforma justiției a stagnat în România.
Astfel, situaţia justiţiei din România va fi dezbătută astăzi în plenul Parlamentului European, miercuri, 7 februarie, tema dezbaterii fiind „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns luni la Strasbourg și a discutat deja cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans.
Comunicatul Ministerului Justiției:
„Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, modificarea codului penal și codului de procedură penală, precum și ultima decizie a Curții Constituționale privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice.
Privitor la legile justiției, ministrul justiției a prezentat stadiul actual și etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate și soluțiile legislative constatate ca fiind neconstituționale.
În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.
De asemenea, cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER a menționat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispozițiilor legale cu jurisprudența Curții Constituționale în materie”.
Prima inflație din istoria omenirii a fost acum 2.000 de ani. Aurul luat de Traian din Dacia a scăzut puterea de cumpărare în imperiu!