Medicii au avertizat în weekend că Navalnîi, aflat în greva foamei de pe 31 martie și închis într-o colonie penală de la est de Moscova, ar putea muri „în orice moment”, iar susținătorii săi cer proteste masive în toată Rusia.

Statele Unite au avertizat Moscova că vor suporta „consecințele” dacă opozantul lui Vladimir Putin moare în închisoare, iar tensiunile bilaterale au crescut mai mult din cauza unei deplasări militare rusești la granița Ucrainei.

Principalii diplomați ai Uniunii Europene vor discuta situația luni, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a solicitat ca Navalnîi să primească „acces imediat la medicii în care are încredere”.

În octombrie, UE a sancționat șase oficiali ruși din cauza tentativei de asasinare, a remarcat Borrell, iar în februarie a sancționat alte patru persoane pentru arestarea și condamnarea lui Navalny.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat duminică că sancțiunile ar putea fi extinse, spunând că Rusia trebuie să fie considerată „responsabilă” pentru sănătatea disidentului.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului, dar ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, a spus că Navalny „nu va fi lăsat să moară în închisoare”.

Liderii UE nu s-au pus de acord privind un răspuns comun în fața deplasării de către Rusia a unui număr important de militari la granița cu Ucraina.

SUA au anunțat joi sancțiuni și expulzarea a 10 diplomați ruși ca represalii pentru ceea ce Casa Albă spune că este interferența electorală a Kremlinului în SUA, un atac cibernetic masiv și alte activități ostile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News