Junta militară ce pretinde conducerea Nigerului a cerut SUA să-şi retragă cei aproape 1.000 de militari din națiunea vest-africană, care, până la lovitura de stat de anul trecut, era un partener important pentru Washington în lupta împotriva insurgenţilor care au ucis mii de persoane şi au strămutat alte câteva milioane.
Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial militar american de rang înalt a declarat că forţele ruse nu se intersectează cu trupele americane, ci folosesc un hangar separat la Baza Aeriană 101, situată în apropierea Aeroportului Internaţional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.
Situația din Niger face ca trupele americane şi cele ruse să fie foarte aproape unele de altele, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică dintre cele două părți este din ce în ce mai dură din cauza războiului la scară largă din Ucraina, notează Reuters.
De asemenea, apar întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din Niger în urma retragerii trupelor SUA. Situaţia „nu-i grozavă, dar este gestionabilă pe termen scurt”, a declarat oficialul citat de Reuters.
Lloyd Austin nu vede o problemă semnificativă
Întrebat despre acest subiect, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că nu există o problemă semnificativă cu trupele americane aflate în Niger. „Ruşii se află într-un complex separat şi nu au acces la forţele americane sau acces la echipamentul nostru. Mă concentrez mereu pe siguranţa şi protecţia trupelor noastre. Dar, în acest moment, nu văd o problemă semnificativă aici în ceea ce priveşte protejarea forţelor noastre”, a transmis Austin într-o conferinţă de presă ținută la Honolulu, în Hawaii.
Întrebat vineri despre situația din Niger, Kremlinul a răspuns că îşi dezvoltă legăturile cu diverse ţări africane, inclusiv în sfera militară.
Junta de la Niamey i-a transmis administraţiei americane că aproximativ 60 de militari ruşi se vor afla în Niger, dar oficialul citat de Reuters nu a putut verifica acest număr.
După lovitura de stat din Niger, armata americană şi-a mutat o parte din forţele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu se știe exact ce echipament militar american a rămas la Baza Aeriană 101.
Din 2018, Baza Aeriană 201 a fost folosită pentru a viza cu drone teroriștii din Stat Islamic şi Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), cei din urmă afiliaţi al-Qaida.
Washingtonul este îngrijorat de prezența militanţilor islamici din regiunea Sahel, care s-ar putea extinde fără prezenţa forţelor americane şi a capacităţilor de strângere de informaţii.
Iranul caută uraniu în Niger
Decizia juntei din Niger de a cere plecarea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la mijlocul lunii martie, când oficiali americani de rang înalt şi-au exprimat îngrijorarea, inclusiv despre sosirea aşteptată a forţelor ruse şi despre informaţiile conform cărora Iranul este în căutare de materii prime în această ţară, inclusiv de uraniu.
Deşi mesajul SUA către oficialii din Niger nu a fost un ultimatum, potrivit oficialului citat de Reuters, a fost transmis un mesaj clar că forţele americane nu se vor putea afla în aceeaşi bază cu forţele ruse. „Nu le-a picat deloc bine”, a spus oficialul american.
Un general american a fost trimis în Niger pentru a organiza o retragere profesionistă şi responsabilă. Deşi nu au fost luate decizii cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a spus că planul este ca aceştia să se întoarcă la bazele de origine ale Comandamentului SUA pentru Africa, situate în Germania, transmite Reuters.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 04.05.2024, 00:05
E ok, în curând or să se apuce africanii de vânat ruși și chinezi când se vor prinde cum stau lucrurile.
robert720 • 04.05.2024, 19:33
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 04.05.2024, 00:05
E ok, în curând or să se apuce africanii de vânat ruși și chinezi când se vor prinde cum stau lucrurile.
Normal. Cand or sa vada ca rusii vin doar sa jupoaie, sa extraga resurse si sa-si puna un dictator sluga. Dar asta este, prostia trebuie platita cu generatii intregi sacrificate.
joydownson • 03.05.2024, 16:02
Politica externa americana a devenit instabila in mandatele lui Obama si Trump, asa ca si-a pierdut din credibilitate. Acordarea cu intarziere a ajutorului catre Ucraina e o noua bila neagra. Trump vrea o ,,America mare din nou" dar in interiorul granitelor sale. Asta ii sperie pe toti partenerii de pana acum ai SUA, chiar si pe europeni.