UPDATE 20:36 Vera Jourova, comisar european- ultimul cuvânt
- Eu reprezint aici întreaga Comisie. Noi nu interferăm, ci analizăm situațiile sistemice. Potențialul cumulativ al modificărilor individuale poate conduce la încălcarea statului de drept din România
- Eu am fost acuzată de corupție, în 2006, am fost la închisoare, un caz murdar. Eu am crezut în independența Justiției din țara mea și nici măcar nu s-a judecat acest caz, pentru că era o campanie politică murdară
- Am fost în România, am fost angajată acolo (a lucrat în calitate de consultant pe probleme europene, n.r.) eu ar trebui să fiu ultima persoană acuzată că face ceva împotriva României
- În România am putea ajunge în situația de modificare ireversibilă a Justiției, încălcarea sistematică a statului de drept
- Am fost de-a dreptul speriată când am văzut modificările care s-au făcut.
- O justiție independentă se creează în zeci de ani
- Sunt de acord că România și românii merită mai mult, vrem să ajutăm românii
- România e o țară pro-europeană
- De doi ani de zile sute de mii de oameni ies în stradă pentru a apăra valori europene
- Milioane de oameni cinstiți din România nu doresc nici amnistie, nici grațiere
- Cer Guvernului să implementeze recomandările Comisiei de la Veneția și ale observatorilor independenți
- Rog Comisia Europeană să fie alături de poporul român în această luptă pentru Justiție
UPDATE 20:16 Petri Sarvamaa (PPE): „Unde Dumnezeu o fi dl. Timmermans” sau președinția română a UE.
„Secția specială care face presiuni asupra magistraților trebuie oprită”
UPDATE 20:14 Maria Grapini(PSD) spune că dezbaterea e un „eșec”, în condițiile în care participă doar „20” de europarlamentari.
„Cetățenii din România nu înțeleg de ce anumiți oficiali se amestecă în dosare”, a spus ea, care susține că nu s-a dat nici măcar un exemplu de încălcare a statului de drept. „Învinovățiți România că a schimbat un șef de instituție” care a „făcut ravagii” în sistemul de Justiție. „România nu e Kovesi”, ci 20 de milioane de locuitori care trebuie „tratați cu respect”, a mai adăugat ea.
UPDATE 20:12 Cristian Preda (PLUS)
- El își exprimă și el regretul că Guvernul nu e reprezentant. „Dovedește dispreț”, consideră el, adăugând că „regimul din România nu mai este stat de drept”, cu singurul scop de a-l salva pe „marțafoi”.
- „Cum putem accepta această coaliție a mârșavilor care vor să distrugă o țară pentru a-l salva pe marțafoi”.
UPDATE 20:10 Renate Weber (ALDE)
- Lideri ai PE au cerut României să oprească o investigație împotriva unui cetățean român
- CSM a spus că acești lideri au pus presiune pe judecătorul național care urma să soluționeze cauza
- E timpul să încetați cu standardele duble
UPDATE 20:08 Europarlamentarul PSD Dan Nica afirmă că este vorba despre o dezbatere electorală și invocă „protocoalele secrete încheiate cu serviciile de informații”, de care românii au aflat „cu spaimă”.
„Românii urăsc dublul standard din Justiție, produse alimentare care au invadat piața românească, punând în pericol sănătatea acestora, produse farmaceutice”, a spus el. „Românii nu vor să accepte că sunt judecători și procurori care sunt șantajați, filmați”, a spus el. „România merită mai mult și românii merită mai mult. Dan Nica și-a rostit discursul în limba română.
UPDATE 19:56 Sophia in ‘t Veld (ALDE)
- Grupul ALDE s-a distanțat ferm de ALDE, suntem dezamăgiți de statul de drept, de faptul că nu au sprijin parteneriatele civile, de atitudinea în cazul Kovesi și de încercările de a nu permite înregistrarea unor noi partide
- Cristian Preda îi atrage atenția că și liderul ALDE Europa „a stat cu mâinile în sân”. Europarlamentara ALDE îi răspunde că a înțeles „total greșit” și spune că a condamnat ce se întâmplă în Româania și a cerut excluderea din ALDE Europa a partidului condus de Tăriceanu, „spre deosebire de PPE care nu s-a distanța de Viktor Orban”
- Victor Boștinaru (PSD) a întrebat-o dacă știe de câte ori a declarat Curtea Constituțională acțiunile lui Kovesi drept anticonstituționale și despre anchetarea unor procurori din DNA. Sophia in’t Veld i-a răspuns că Instanța Supremă i-a permis lui Kovesi să călătorească și să vorbească.
UPDATE 19:54 Monica Macovei-Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni- europarlamentar independent
- Un grup de politicieni corupți, conduși de condamnatul Liviu Dragnea, a luat țara în mână și dă cu ea de pământ
- Distrug inima democrației pentru ca ei, politicienii corupți, să scape de justiție
- Românii nu sunt un popor inert, ieșim în stradă de peste doi ani. Suntem gazați, loviți cu grenade de mână
- Mai departe drumul nostru e Europa
- Eu nu pot să tac, nu puteți să ne lăsați să sfârșim ca prizonieri a câtorva sute de politicieni
- Vă cer să ajutați România
- Ruperea de Europa e coșmarul pe care istoria noastră l-a trăit decenii la rând. E ultimul tren pe care îl putem prinde. Vrem în Europa
- UPDATE 19:52 Josef Widenholzer de la S&D laudă realizările președinției României și cere supravegherea serviciilor secrete de către Parlament.
UPDATE 19.50 Ingeborg Grassle din partea PPE
- Reprezentanții României nu sunt în sală, niciun alt stat din UE nu a făcut ceea ce a făcut România
- Nu putem decât să apelăm la articolul 7 din tratat, ceea ce poate face Comisia Europeană când nu mai există statul de drept
- Guvernul României e și victimă și făptaș. E amenințată independența justiției
- Vedem un președinte de partid care a fost condamnat în primă instanță
- Vedem o curte supusă multor presiuni
- Am văzut ce s-a întâmplat cu doamna Kovesi, e supusă unor presiuni foarte mari
- Consiliul nu a făcut mai nimic, din păcate. Și Consiliul e responsabil
UPDATE 19:45 Comisarul european Vera Jourova prezintă raportul privind statul de drept în România
- Am spus în mod repetat că România trebuie să revină urgent pe calea reformelor
- Comisia a comunicat cu premierul Dăncilă, s-au întâlnit de mai multe ori
- Comisia a spus întotdeauna foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente și că e nevoie de acțiuni acum, nu mai târziu
- Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisia va trebui să acționeze
- Dezbaterea de azi nu e despre chestiuni tehnice
- Nu s-au făcut progrese în privința recomandărilor MCV
- Discuția de azi e despre riscuri foarte concrete ca România să facă noi pași înapoi
- Posibilele modificări ale codurilor penale trebuie pregătite cu atenție, e nevoie de consultarea magistraților
- Orice acțiuni trebuie să fie în concordanță cu dreptul european
- Autoritățile române și-ar asuma un risc dacă autoritățile române ar proceda fără a face acest lucru și s-ar crea impunitate pentru politicieni de rang înalt
- Aceste lucruri nu pot fi separate de redeschiderea unor cazuri din trecut, care ar însemna o ingerință majoră în activitatea magistraților
- În ce privește numirile de procurori, în mod regulat, echilibrele nu au fost respectate, procedurile sunt extrem de controversate
- Secția specială pentru magistrați, au fost deja exprimate preocupări în raportul MCV, ca și Comisia de la Veneția și GRECO, dar guvernul consolidează această structură
- Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări
Premierul Viorica Dăncilă nu participă la dezbateri din PE deoarece luni, are întâlniri la Palatul Victoria, cu omologii săi din Vietnam și din Georgia. De altfel, în programul prim-ministrului nu figurează vreo deplasare la Strasbourg.
Dezbaterea atinge și subiectul tentativelor de adoptare a ordonanțelor de urgență privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare, arată hotnews.ro.
Parlamentul European a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluţie privind situaţia statului de drept în România, îndemnând Parlamentul şi Guvernul de la București să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.
Săptămâna trecută, grupul Partidului Popular European (PPE) a anunțat că ultima campanie împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile UE nu trebuie şantajate de autorităţile române.
De asemenea, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea, încă din noiembrie 2018, cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar din România și a avertizat că aceste modificări pun în pericol separarea puterilor în stat, subminând totodată lupta împotriva corupției, notează Mediafax.
Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni.
Punctul de vedere al Comisiei Europene referitor la statul de drept din România este posibil să fie citit în plenul Parlamentului European de către prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat eurodeputatul ALDE Renate Weber.
„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia şi face o declaraţie şi răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie şi din partea Guvernului României acolo, că avem Preşedinţia Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a explicat Renate Weber, conform sursei citate.
Pe 3 aprilie, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi alţi reprezentanţi ai Comisiei Europene s-au reunit la Bruxelles, în şedinţa Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situaţia statului de drept în România.
Ulterior, Frans Timmemans a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, precizând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a declarat că este întristat de situația actuală din România. Oficialul european a spus că datorită Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) se înregistraseră succese importante în ultimii ani, inclusiv în combaterea corupției la nivel înalt, însă acum constată un regres în România.
În opinia lui Timmemans, țara noastră nu a revenit pe calea cea bună. El a subliniat că problemele, precum statul de drept sau separarea puterilor în stat, trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România şi Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele.
În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele CE. S-a declarat surprinsă de afirmația lui Frans Timmemans despre care spune că a produs neclarități și căreia nu i-a înțeles rostul pentru că „nu este pliată pe realităţile existente”.
Citește și: