Structura în cauză este ECECHT – Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride, înfiinţat de Finlanda, ca un proiect comun NATO-UE. Scopul său principal este combaterea ameninţărilor de tip propagandă, fake news, sabotaj şi alte tactici non-militare, în special din partea Rusiei.

În aprilie 2018, în timpul guvernării Dăncilă, România începe să facă paşi pentru a se alătura acestui Centru. Matti Saarelainen, directorul Centrului, este primit în România, la nivelul MAE.

În noiembrie, ţara noastră se alătură unui grup format din alte 18 state, printre care SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa. Apoi refuză să-şi plătească modesta contribuţie, de 60.000 de euro anual.

Piedica pusă de Eugen Teodorovici

Situaţia absurdă a ieşit la iveală în urma unui răspuns trimis de MAE către un deputat care se interesa de situaţia contribuţiei României la acest Centru internaţional.

Ţara noastră trebuia să achite cotizaţia până în aprilie 2019, iar MAE a început demersurile chiar la începutul anului, pentru a se putea încadra. Era vorba doar de o formalitate. Asta până când actele au ajuns pe masa Ministerului Finanţelor.

„Proiectul a fost returnat neavizat de Ministerul Finanţelor Publice, cu solicitarea unor clarificări cu privire la statutul juridic al Centrului de Excelenţă, precum şi cu trimite la impactul bugetar al proiectului”, explică MAE.

Eugen Teodorovici

Cu alte cuvinte, ministrul de atunci al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a considerat că instituţia nu este suficient de importantă pentru câţi bani cere.

MAE a oferit clarificările necesare, însă perioada de plată a expirat. Şefii diplomaţiei au mai făcut o încercare în vară, dar şi atunci MFP a refuzat să aloce banii.

Sancţiuni pentru neplată

Abia în septembrie 2019, Centrul de la Helsinki s-a sesizat şi a făcut public faptul că România nu a plătit.

Instituţia ia în calcul sancţiuni, cum ar fi neinvitarea României la reuniunile Consiliului Director, precum şi restricţionarea accesului la activităţile Comitetului şi la publicaţiile acestuia.

MAE anunţă acum că încearcă să obţină finanţarea pentru această cotizaţie printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Urmărește-ne pe Google News