Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș” din București se confruntă cu o situație critică după ce numărul persoanelor infectate cu COVID-19 care se prezintă la spital și care ar necesita internarea a depășit capacitatea de primire, declară, pentru Libertatea, managerul spitalului, dr. Emilian Imbri.

Potrivit acestuia, în fiecare noapte sunt aduse cu ambulanțele pentru evaluare peste o sută de persoane confirmate cu noul coronavirus. Dintre acestea, aproximativ 40 ar trebui reținute la spital, dar cum toate cele 440 de paturi sunt ocupate, selecția este mult mai severă, iar cei care rămân sunt obligați să aștepte ore întregi atribuirea unui loc.

“În fiecare noapte vin câte 130-140 de persoane pentru evaluare. Vin noaptea, pentru că ambulanțele sunt la urgențe în timpul zilei. Dintre aceștia, aproape 40 necesită, cu siguranță, internare. Noi nu mai putem elibera 50-60 de paturi, pentru că sunt pacienți care au nevoie de tratament îndelungat. Acum se eliberează câte 15-20 de paturi pe zi”, a declarat Emilian Imbri.

Oxigen direct în sala de așteptare

Condițiile sunt dificile. Oamenii sunt nevoiți să aștepte ore întregi, pe scaune sau întinși pe canapele, de multe ori cu măști de oxigen pe față, până când pacienții vindecați de coronavirus sau în stare mai bună pot elibera paturile. Externările nu se fac însă mai devreme de ora 9 dimineața.

Oamenii trebuie să aștepte câteva ore, dacă vin la 3 dimineața. Rămân până dimineața, stau pe canapele, pe scaune, li se pun măști cu oxigen și așteaptă. Nu poți face externări la 3 dimineața. Apoi, de la ora 9.00 încep externările, se igienizează și se dezinfectează totul, dar să știți că oamenii au răbdare.

Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului “Victor Babeș” din București:

“Oamenii au nevoie de oxigen și noi avem câte o priză la două paturi”

La același spital sunt probleme și cu oxigenul și asta pentru că nu sunt suficiente prize pentru a conecta aparatura.

“Oamenii au nevoie de oxigen și noi avem câte o priză la două paturi. Nimeni nu a prevăzut că vine COVID-ul și fiecare pat va avea nevoie de oxigen. Noi suplimentăm cu butelii pentru cine are nevoie”, menționează managerul spitalului.

Mai mult, cele 100 de locuri ale spitalului modular din Pipera, care aparțin tot de “Victor Babeș”, nu au deloc oxigen, containerele fiind prevăzute pentru persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare de COVID-19.

În prezent, la Spitalul “Victor Babeș” sunt internați 440 de pacienți cu noul coronavirus, în timp ce alți 100 se află la spitalul modular din Pipera. Grad de ocupare – 100%.

Unitatea medicală are 9 locuri la secția de Terapie Intensivă, toate fiind ocupate. Managerul spune că niciodată nu trec mai mult de două ore – timpul necesar pentru igienizare și dezinfectare – până când aceste paturi să fie din nou ocupate cu cei care sunt grav bolnavi.

De toți acești pacienți au grijă 120 de medici și peste 300 de asistente.

Urmărește-ne pe Google News