Potrivit oficialului OMS, odată cu sfârşitul iernii, „această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o «încetare a focului» care ne-ar putea aduce o pace durabilă”.
Kluge a subliniat că această situaţie poate continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante și a îndemnat autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile.
Numărul cazurilor de COVID a crescut în cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, odată cu apariţia variantei Omicron, acum dominantă.
Potrivit datelor OMS, aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.
Un mesaj optimist, diferit de cel al șefului OMS
Mesajul reprezentantului OMS Europa este unul diferit față de cel transmis de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urmă cu două zile. Acesta a afirmat că este încă prematur ca o țară să declare victoria în fața COVID, avertizând că virusul este „periculos și continuă să evolueze în fața ochilor noștri”.
„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o idee conform căreia, din cauza vaccinurilor și din cauza transmisibilității ridicate și a severității mai scăzute a Omicron, prevenirea transmiterii nu mai este posibilă și nu mai este necesară. Nimic mai departe de adevăr. Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a declarat șeful OMS.
El a făcut aceste afirmații după ce Danemarca a anunțat că renunță la toate restricțiile anti-COVID. Măsuri de relaxare au fost luate de mai multe țări europene.