„Este o criză pe care luna august o aduce în fiecare an, este o criză însă mai mare în acest an. E foarte greu să gestionezi necesarul de sânge într-un spital de urgenţă, e foarte clar că pacienţii care sunt programaţi pentru intervenţii chirurgicale ortopedice sau de chirurgie generală sunt amânaţi o zi două până se găseşte un donator, până se găseşte o resursă de sânge, fie în judeţul Iaşi, fie în judeţele din regiunea de Nord Est. Numărul de intervenţii chirurgicale s-a redus în general la urgenţe şi sunt acum cam jumătate din numărul de intervenţii care se făceau în mod obişnuit într-un spital atât de mare”, a declarat Cimpoeșu, potrivit Mediafax.
De asemenea, Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi, a declarat că luni au donat sânge un număr de 30 de persoane în condițiile în care solicitările cumulate ale spitalelor numai pe componentele de grupă sanguină zero erau 38.
„Aceste solicitări nu au cum să fie asigurate. Media pe prima jumătate a anului de donatori pe zi a fost în jur 40, mai puţin de 40 de donatori pe zi şi făcând o investigare a aceleiaşi perioade a anului precedent, s-a constatat o scădere cu peste 26 % din numărul de donatori”, a precizat Scripcaru.
Donatorii sunt mai puţini decât solicitările din spitale, iar faţă de anul trecut, media acestora a scăzut cu peste 20 la sută.
„Media pe prima jumătate a anului de donatori pe zi a fost în jur 40, mai puţin de 40 de donatori pe zi şi făcând o investigare a aceleiaşi perioade a anului precedent, s-a constatat o scădere cu peste 26 % din numărul de donatori”, spune Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro