Un nou protest are loc joi la Ministerul Sănătății. Al doilea din luna noiembrie, după cel spontan din urmă cu o săptămână, când angajații au încercat să își transmită nemulțumirile în direct pe pagina oficială de Facebook a instituției, însă live-ul a fost întrerupt de colegi.
Acum, așa cum Sindicatul Național din Administrația Sănătății din România a anunțat printr-un comunicat de presă, a început un protest „pe durată nedeterminată, zilnic între orele 9.00 și 12.00”.
„Protestul este organizat pentru a atrage atenția asupra decalajelor salariale din sistemul public, precum și față de nerespectarea principiilor salarizării unitare stipulate în Legea-cadru 153/2017”, se arată în comunicatul instituției.
Conform imaginilor intrate în posesia ziarului Libertatea, angajații stau pe holuri cu hârtii inscripționate cu mesaje și scandează „Ghinion, nu cedăm” și „Nu ne vom opri”.
Ce mesaje au:
- „MS – ultimii din sistem”
- „Eliminarea diferențelor salariale pentru aceeași funcție”
- „Opriți discriminarea”
- „Voi vreți austeritate / Noi respect și demnitate”
„Situație dramatică”
În scrisoarea publică, situația din minister este numită „dramatică”, pentru că, afirmă semnatarii, mulți angajați vor să plece ori au plecat deja în alte instituții.
„Această situație va duce la o lipsă de expertiză și de specialiști la nivelul principalei instituții din România care coordonează și propune politici de sănătate publică”.
„Solicităm (…) eliminarea inechităților salariale din sistemul administrației publice centrale pentru personalul din cadrul Ministerului Sănătății, precum și stabilirea drepturilor salariale
Nicio reacție din partea unui secretar de stat
În imaginile intrate în posesia ziarului Libertatea apare și secretarul de stat Adriana Pistol, cea care, în timpul pandemiei, a condus comisia pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19.
Aceasta își face loc printre protestatari, zâmbește, însă nu spune nimic în timp ce ei strigă „Nu ne vom opri”.
„Negocierile vor continua. Propunerile trebuie discutate în coaliție și remediate în Parlament”, spunea, ieri, ministrul Alexandru Rafila, după întâlnirea cu sindicaliștii, citat de TVR.
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.