Alunecarea masivă de teren de la Comănești, județul Bacău, a intrat într-o nouă fază, și mai dramatică, după evacuarea a câteva zeci de familii. Autoritățile locale au anunțat că este nevoie de măsuri drastice, demolarea unei case și distrugerea unei pășuni alăturate.
În urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă, în zona orașului Comănești, pe versantul stâng al torentului Tănase, ce se varsă în torentul Lăloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 kilometri şi o lăţime ce variază de la 10 la 40 de metri. După o zi de acalmie, situația s-a agravat.
”Lucrăm pentru a scoate materialul care vine spre case, cărăm material cu camioanele, lucrăm în schimburi, cu oameni și utilaje. Brazi foarte mari au început să fie culcați de acest val de pământ care vine spre case. Ne pregătim să demolăm prima casă din calea valului de pământ, ca să putem crea front de lucru pentru intervenție. Nu am pus problema despăgubirii proprietarilor, pentru că măcar vor putea recupera materialele. Dacă vin aluviunile, oricum, casa e pierdută. Noi nu avem cum să despăgubim pe nimeni, abia ne descurcăm cu ceea ce avem. Ce facem noi este oricum nesemnificativ, comparativ cu milioanele de tone care vin peste noi. Practic, un munte vine peste sat”, a declarat primarul orașului, Viorel Miron, citat de Ziarul de Bacău.
Continuarea alunecării de teren pe aceeași traiectorie și cu aceeași viteză pune în pericol 12 gospodării, situate pe strada Sublăloaia, în care locuiesc 36 de persoane (30 de adulți și 6 minori). Alunecarea de teren înaintează cu trei metri pe oră.