Cantina socială din Deva a rămas, în decurs de aproximativ un an și jumătate, fără jumătate din beneficiari. Aceasta, nu pentru că oamenii și-ar fi găsit un loc de muncă, ci pentru că autoritățile locale au impus o nouă regulă „a jocului”. Astfel, printr-o hotărâre a consiliului local, adoptată în primăvara anului trecut, s-a stabilit ca fiecare persoană care beneficiază de hrană gratis la cantina socială să efectueze, lunar, minimum 25 de ore de muncă în folosul comunității. Mai mult, în cazul familiilor în care sunt mai mulți beneficiari ai ajutorului, timpul de muncă se va multiplica în funcție de numărul porțiilor de hrană primite, dar nu mai mult de 168 de ore pe lună. În acest an, deși primăria a alocat sume pentru asigurarea a 400 de porții de mâncare, zilnic sunt gătite puțin peste 200.
Printr-o hotărâre a legislativului local, adoptată în primăvara anului trecut, s-a stabilit că vor beneficia de acest ajutor doar persoanele care muncesc. Pe cale naturală, din 400 de persoane numărul a scăzut la 200. Este normal ca persoanele care primesc un ajutor de la stat sa munceasca pentru acest sprijin. Este o muncă prestată în folosul comunității care sprijină familiile nevoiașe din banul public. Nu cred că este un capăt de țară ca reprezentanții acestor familii să lucreze un anumit număr de ore pe lună. Se pare însă că oamenii nu sunt prea obișnuiți cu munca și s-au retras, dar nici nu beneficiază de aceste ajutoare”, a precizat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean. Autoritățile locale au aprobat pentru acest an un buget care să acopere distribuirea unui număr de 400 de porții de mâncare prin cantina socială. Cine nu munceşte numărul orelor stabilite pierde automat dreptul la masa caldă, iar în următoarele trei luni trebuie să se descurce cum poate, însă fără sprijinul autorităţilor.
„Știu că foarte mulți dintre cei care primeau mâncare de aici au renunțat să mai vină. Și asta numai de când s-a impus munca în folosul comunității. Eu nu am ce face. Nu pot să renunț la mâncare și nu mă dau în lături nici de la muncă. Am cinci guri de hrănit. Asta e, mă duc și dau cu mătura prin oraș, nu am de ales”, a spus una dintre persoanele care a ales să muncească în schimbul hranei primite, însă care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea.
Mâncarea livrată direct „la botul calului”
În urmă cu doi ani, în 2012, când cantina socială și-a mutat sediul din „buricul târgului”, mai spre periferia orașului, peste o sută de asistați social, majoritatea rromi, dintr-o colonie situată în apropierea Gării Deva, s-au răzvrătit, au vociferat, că nu au bani să plătească taxiul pentru a-și lua mâncarea din celălalt capăt al orașului. Atunci, pentru a veni în ajutorul acestora, Primăria Deva a decis să le livreze
hrana direct la domiciliu. Doar că miracolul a durat doar câteva săptămâni, până s-au finalizat lucrările la noua cantină socială.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro