Oricine a dorit să-şi construiască o casă sau măcar să-şi facă lucrări mai mici în apartament s-a confruntat cu problema de a găsi un specialist de încredere. Şi deşi mulţi spun că au experienţă şi îşi cunosc meseria lucrurile stau cu totul altfel. Conform unui sondaj realizat de către Holcim aproape jumătate dintre cei care vor să-şi facă lucrări în casă apelează la ajutorul prietenilor pentru a duce lucrurile la bun sfârşit. Doar 27% apelează la meseriaşii pe care, de obicei, în găsesc cu ajutorul pritenilor sau a rudelor.
Acesta este motivul pentru care Holcim a lansat o şcoală de zidari, proiect pilot care din 2011 şi până în prezent a instruit peste 400 de meşteri.
Şcoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gândit şi dezvoltat pentru meseriașii zidari ce doresc o specializare în domeniu şi vor să fie la curent cu cele mai noi tehnici de construcție și cele mai bune materiale folosite în zidărie. Costurile cursurilor sunt suportate în totalitate de firma producătoare de ciment. Absolvenţii primesc o diplomă recunoscută naţional şi internaţional. Cursurile se desfăşoară pe parcursul a şase zile şi constau atât în teorie cât şi în sesiuni practice.
Programul a fost lansat oficial, joi, 15 mai, iar la eveniment a participat şi Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice. Demnitarul a subliniat faptul că România are nevoie de forţă de muncă calificată şi speră ca de anul viitor să fie deschise din nou şcolile profesionale.
„Forța de muncă din România are nevoie de pregătire și perfecționare continuă, în raport cu standardele europene, iar acest lucru este valabil mai ales în construcții, unde tehnicile și materialele evoluează într-un ritm alert. În contextul diminuării ofertei educaționale în rândul școlilor profesionale, resimțită acum de cei mai mulți angajatori industriali, muncitorii din România trebuie să profite de orice oportunitate de pregătire pusă la dispoziție de mediul privat. România are o tradiție îndelungată în pregătirea și formarea meseriașilor de calitate, iar acest proiect poate reprezenta un punct de cotitură în repunerea în drepturi a școlilor vocaționale”, a declarat Codrin Scutaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro