Această anomalie durează din Evul Mediu, dar pentru cei din zonă este doar o „ciudățenie” care nu influențează cu nimic viața de zi cu zi.

Belgieni și olandezi trăiesc la un loc și cel mult se distrează pe seama acestei anomalii topografice. În izolarea dictată de rațiunile de stopare a noului coronavirus, această anomalie a dat naștere altor situații inedite, a notat CNN.

Granițele s-au închis, numai că în această localitate, dacă traversezi de pe un trotuar pe celălalt, ai trecut deja în altă țară. Plus că, fiecare stat în parte a luat măsuri diferite de combatare a răspândirii virusului.

Belgienii n-au voie să treacă strada și să cumpere de la olandezi

Monic Van Der Krogt deține o cafenea în zona belgiană, iar pandemia de coronavirus i-a distrus afacerea. „Niciodată n-a fost atât de liniște aici! Niciodată!”, a spus Monic Van Der Krogt.

„Este, într-adevăr, o situație nebună. Dar nu o poți schimba, așa că trebuie să urmezi regulile. Și să accepți situația”, a mai precizat femeia.

„Nu am voie să deschid. Dar la 50 de metri, de cealaltă parte, cafenelele și restaurantele se deschid la 1 iunie. Și nu am voie să merg acolo, pentru că locuiesc în Belgia”, a mai povestit Monic Van Der Krogt.

Restaurantele olandeze rămân închise, dar magazinele au fost deschise de-a lungul crizei.

Belgia a avut legi mult mai restrictive. În timp ce magazinelor belgiene li s-a permis să deschidă săptămâna aceasta, belgienilor li s-a interzis să facă cumpărături peste graniță – chiar și atunci când asta înseamnă doar traversarea străzii.

Primarii: „Nu noi avem autoritatea!”

Orașul are doi primari, câte unul din fiecare țară. Marjon de Hoon-Veelenturf, edilul olandez, a spus că: „În această situație de criză, nu sunt primarii cei care au autoritatea. A trebuit doar să ascultăm legile și reglementările de la Haga și Bruxelles”.

Frans de Bont, primarul belgian al orașului, are o viziune mult mai largă. „Cred că toți oamenii sunt șocați, în toate țările, în Europa. Sunt șocați împreună”.

Situația inedită din Baarle a redeschis discuția dacă nu cumva regulile și restricțiile trebuiau să se ia la nivelul întregii Uniuni Europene, nu să decidă fiecare țară în parte.

„Doar toaleta e în Belgia”

O situație tragi-comică a fost expusă de alt locuitor al orașului, Julien Leemans, a cărui casă este așezată fix pe graniță!

„Casa este 90 la sută în Olanda și 10 la sută în Belgia. Doar toaleta este în Belgia!”, a spus, râzând, Leemans.

Ușa de intrare și adresa sunt în Belgia, astfel că Leemans n-are voie să treacă strada și să facă cumpărături în magazinele olandeze, deși s-a născut și a crescut în Olanda.

„Acum vedeți ce înseamnă diferența dintre felul cum abordează țările coronavirusul? Totul e diferit. European? Care este modul european?”, s-a întrebat Leemans.

Urmărește-ne pe Google News