Adomnicăi a spus, joi,  că se așteaptă implementarea
măsurilor adoptate de guvern și că a constatat un mare interes din partea
angajatorilor și angajaților în legătură cu asigurarea de la buget a șomajului
tehnic care reprezintă 75 la sută din salariu și care era asigurat din fondul
de salarii al angajatorului.

Toți angajatorii aflați în această situație și mă refer la cei din zona de turism, HORECA, transporturi, confecții, așteaptă decizia Guvernului de a prelua la bugetul de stat plata indemnizației pentru șomajul tehnic.

Mirela Adomnicăi, director executiv AJOFM Suceava

Ea a arătat că o altă situație este cea a agenților
economici mici unde a constatat că se suspendă contractele de muncă prin acordul
părților, ceea ce presupune concediu fără plată pentru angajați și închiderea
activității pentru angajatori.

Adomnicăi a spus că AJOFM Suceava s-a organizat astfel încât să se pregătească de o activitate de foc continuu.

115.000 de angajaţi, în Revisal

„Am văzut și declarațiile ministrului de Finanțe, ale premierului, referitor la estimarea unui număr de cinci sute de mii, aproape un milion de șomeri în perioada care urmează. Făcând un calcul general cu datele pe care le avem și ceea ce putem estima în acest moment vorbim de 20.000 de șomeri la nivelul fiecărui județ. Având în vedere specificul județului Suceava unde, în mai mult de jumătate din județ agenții economici activează în zona de turism și transporturi, comerț, avem semnale că vom avea peste 25.000 de șomeri pe care va trebui să-i gestionăm”, a spus directorul AJOFM Suceava.

Ea a făcut și un apel la responsabilitatea angajatorilor din județ arătând că după o perioadă de recesiune va veni și perioada de creștere când vor avea nevoie de forță de muncă pentru a reporni motoarele și a recomandat ca, în măsura posibilităților și în funcție de specificul activităților, angajatorii să ia în calcul și alte variante, cum ar fi reducerea timpului de lucru astfel încât și salariații să-și păstreze statulul de asigurat din toate punctele de vedere și să rămână la dispoziția angajatorului pentru reluarea activității în condiții normale.

Adomnicăi a menționat că la AJOFM Suceava sunt în plată în
prezent circa 3000 de șomeri indemnizați și că dacă vor fi peste 20.000 va fi
nevoie de ore suplimentare pentru angajați și chiar personal suplimentar.

Totodată, ea a arătat că există și o altă problemă, cea a persoanelor din diaspora care au revenit acasă și care, chiar dacă un în vedere să plece din nou la muncă în străinătate, o perioadă vor trebui gestionați cu măsuri sociale în țară.

115.000 de angajaţi apar în Revisal, în judeţul Suceava.

 
 

Urmărește-ne pe Google News