Medicul Dorel Săndesc a explicat că principala problemă a ultimelor zile este faptul că se fac prea puține teste. „E o necesitate evidentă de a crește numărul de teste, noi stăm foarte prost, suntem undeva după locul 30 în Europa la testare”, a spus acesta.
El atrage atenția că cel mai relevant indicator asupra gravității situație este numărul de cazuri de la ATI, unde „suntem la maximum”.
Astăzi, autoritățile au anunțat că 1.270 de pacienți de află în stare gravă la ATI, o cifră în ușoară scădere față de ziua de ieri, 17 decembrie, când la terapie intensivă erau 1.297.
„Toți pacienții care se internează acum sunt cu simptomatologie majoră, evidentă. Cei mai mulți au nevoie deja de oxigen. Sistemul sanitar este copleșit și nu mai reușește să facă față”, descrie Săndesc.
Acesta consideră că este „un eșec al măsurilor luate”, pentru că România nu testează mai mult.
Cele mai importante declarații ale medicului Dorel Săndesc:
- Efectul
benefic al vaccinării populației nu va veni imediat. Vor trece câteva luni până
vom resimți acest efect. Până atunci, situația rămâne extrem de îngrijorătoare. - Se
estimează undeva pe final de iunie că se va atinge acea proporție de populație
care să ne dea perspectiva unei reduceri semnificative.
Situația de la ATI:
- Este una îngrijorătoare. Avem un număr-record de pacienți gravi internați la ATI.
- Toți pacienții care se internează acum sunt cu simptomatologie majoră, evidentă. Cei mai mulți au nevoie deja de oxigen.
- Sistemul sanitar este copleșit și nu mai reușește să facă față.
- Nu mai poate să primească cazurile care au nevoie de îngrijire pe bune. Acum însă, spitalele sunt pline de cazuri serioase, iar ATI-urile sunt pline de cazuri foarte grave.
- Mesajul că avem o scădere a numărului de cazuri pozitive este periculos, în sensul în care s-ar putea induce ideea că suntem într-o evoluție bună.
- Acest număr mai mic este corelat semnificativ doar cu scăderea numărului de teste, nu cu evoluția pandemiei.
Despre testări:
- Asta este surprinzător, pentru că avem o capacitate destul de mică față de alte țări și numărul scade.
- E o necesitate evidentă de a crește numărul de teste, noi stăm foarte prost, suntem undeva după locul 30 în Europa la testare.
- România stă stabil, pe locul 15, 16, ca număr de decese la numărul de locuitori în Europa. Asta spune că pacienții nu au fost îngrijiți atât de prost.
- Singurii indicatori care sunt cu adevărat relevanți pentru aprecierea gravității situației sunt numărul de cazuri de la ATI. Suntem la maximum.
- Spitalul a devenit o arcă a lui Noe full booked, cu liste de așteptare.
- Foarte mulți tineri fac forme foarte grave și se pierd.
- Există mari diferențe între cum se moare de COVID între țări: în Belgia, peste 60% dintre cazuri au decedat în căminele de bătrâni, au fost abandonați, nu au fost primiți în spitale. În UK peste 40% au murit în căminele de bătrâni, peste 80% în Canada. În România acest lucru nu s-a întâmplat.
- Mortalitatea în ATI e impresionantă, pentru că toate aceste cazuri care au decedat în afara spitalului, la noi au decedat în spitale.
- E un eșec al măsurilor luate, pentru că nu au reușit să testeze mai mult.
Credeți că
scăpăm din vară de coronavirus?
- Fără îndoială că vom avea o revenire la o viață aproape ca înainte. Vaccinarea ne poate oferi acest lucru, în mod cert.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.