„Am îndurat bombardamente în ultimii ani, însă nu am părăsit niciodată orașul. Însă acum nu avem nici măcar pâine, apă potabilă, nu e nimic în piețe. Situația se înrăutățește cu fiecare zi care trece”, a declarat Hassan Yassine, un rezident al orașului, în vârstă de 40 de ani, tatăl a patru copii. Acesta a povestit că a fost nevoit împreună cu familia lui să-și abandoneze apartamentul de la etajul trei al unui bloc din cartierul Ferdous și să se refugieze la parterul clădirii într-un magazine pentru a scăpa de pericolul raidurilor.
Bombele au continuat să cadă pentru a patra noapte consecutivă peste cartierele din estul orașului, aflate sub controlul rebelilor încă din 2012.
Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație non-guvernamentală cu sediul la Londra, 128 de persoane, printre care 20 de copii și 9 femei, și-au pierdut viața în raidurile aeriene care au început joia trecută, când forțele guvernamentale și aliații au demarat o nouă ofensivă pentru recucerirea orașului.
Bilanțul ar putea crește după distrugerea în totalitate a mai multor imobile asupra cărora s-au folosit bombe de mare intensitate. O sursă militară siriană citată de AFP a afirmat că bombardamentele vor continua în partea de est a orașului.
Între timp, spitalele sunt supraaglomerate, nu au medicamente să trateze răniții, în condițiile în care majoritatea pacienților sunt copii, potrivit lui Mohammad Abu Rajab, medic în cadrul organizației Salvați Copiii.
Rusia, acuzată de barbarie
Țările occidentale au asprit tonul în ultimele zile și au acuzat direct atât guvernul sirian, cât și Rusia de crime de război și barbarie.
„Rusia susține și e responsabilă la Alep nu de lupta împotriva terorismului, ci de barbarie”, a spus ambasadorul american la ONU, Samantha Palmer ,la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU dedicată situației din Siria.
Ambasadorul francez François Delattre a acuzat, la rândul său, Damascul și Moscova că se ascund în spatele unui ecran de fum și a insistat că nu pot rămâne nepedepsite pentru crimele de război comise în Siria.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat, luni, țările occidentale că nu-și respectă obligațiile în ceea ce privește războiul din Siria. De asemenea, Lavrov a mai acuzat Statele Unite că încearcă să pună condiții în plus pentru implementarea acordului de încetare a focului și că Rusia va cere o anchetă amănunțită cu privire la bombardarea unui convoi umanitar în Siria de care se acuză reciproc.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!