Sunteti invidiosi pe persoanele care arata bine si tanjiti dupa vremea cand masurile dv. se apropiau de cele ideale? Daca vreti sa stiti ce greutate e recomandabil sa aveti, din punct de vedere medical, dr. Irina Vlasopol, medic specialist in medicina de familie la Centrul Medical Puls, va ajuta sa aflati raspunsul la aceasta intrebare, in functie de inaltime.
Medicii considera ca nu exista o inaltime si o greutate ideala. Acestea difera de la om la om. O persoana de 1,60 m inaltime si una de 1,90 m inaltime, spre exemplu, nu vor arata la fel de bine cu dimensiunile 90-60-90, dupa care tanjeste toata lumea. Astfel, fiecare isi poate da seama daca este supraponderal sau subponderal dintr-o simpla formula de calcul. ‘Pentru un doctor e mult mai importanta sanatatea pacientului decat aspectul fizic. Totusi, pentru a ne da seama daca acesta este subponderal sau supraponderal, greutatea este calculata in functie de inaltime dupa formula: greutatea supra inaltime (in metri) la puterea a doua’, ne-a spus specialista.
Indicele ideal este cuprins intre: 20-24,9 (25). Tot ce este peste 25 este supraponderal, ce este peste 30 este obez, intre 18,5-20 este slab, iar sub 18,5 este subponderal. Astfel, daca luam exemplul unei persoane care are 1,65 m si 53 kg, indicele va fi de: 19,46. Asadar, persoana respectiva va fi slaba.
In functie de acest indice, medicul va poate recomanda sa faceti anumite analize sau sa tineti un regim alimentar. ‘Persoanele slabe sunt indrumate sa se hraneasca in mod corect si sa consume alimente care contin vitamine. De asemenea, se poate recomanda un set de analize si se poate interveni cu tratament’, ne-a mai spus dr. Irina Vlasopol. In ceea ce priveste persoanele supraponderale, daca indicele nu este foarte mare, li se impune doar un regim alimentar, iar daca se apropie de obezitate e necesar sa faca unele analize de sange. In functie de rezultatele acestora, li se stabileste un tratament si sunt indrumati si ei sa tina un anumit regim alimentar.