La 4 martie 2021, EMA a anunțat că a început să analizeze vaccinul Sputnik V. Serul a divizat statele UE și pune presiune pe EMA, care trebuie să decidă dacă îl autorizează.
Cu toate că serul nu este încă autorizat în UE, Slovacia a aprobat pe 26 mai folosirea vaccinului rusesc, în ciuda mai multor luni de controverse care au dus la demisia premierului Igor Matovic şi la remanierea unor miniştri, inclusiv a celui de la Sănătate.
În luna martie, țara cu 5,5 milioane de locuitori a importat în secret 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, la ordinul fostului premier Igor Matovic.
Iniţial, doar persoanele cu vârste între 18 şi 60 de ani vor putea face programări pentru a primi doza de vaccin.
Persoanele interesate să se imunizeze cu Sputnik au putut să se preînregistreze pentru vaccinare începând din 1 iunie, însă doar 5.000 de slovaci s-au înregistrat până acum pentru a se imuniza cu acest ser, notează Euronews.
Între timp actual ministru al finanţelor, Matovic a denunţat ceea ce el a numit o „campanie vrednică de dispreţ”.
Pe de altă parte, ministrul de externe slovac Ivan Korcok a declarat luni că Slovacia probabil va accepta intrarea cetăţenilor străini vaccinaţi cu Sputnik V.
„Presupun că va fi acceptată inocularea cu Sputnik V, întrucât vaccinul a primit undă verde în ţară şi este folosit şi în Ungaria”, a spus Korcok, citat de TASR.
Martin Klus, secretar de stat în MAE slovac, a confirmat că autorităţile de la Bratislava au transmis Ungariei că vor recunoaşte certificatele de vaccinare, inclusiv pentru persoanele vaccinate cu Sputnik V şi cu serul chinezesc Sinopharm, utilizat și el în Ungaria.
În general, Slovacia a administrat vaccinurile produse de Pfizer şi Moderna.
Până în prezent, 1,8 milioane de persoane au primit în Slovacia primele doze din cele patru vaccinuri aprobate de EMA (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson), iar 930.000 ambele doze.