Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.
Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.
Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.
Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii”. Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.
„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul slovac.
În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer. De asemenea, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.
Reacția Comisiei Europeane
Decizia Poloniei şi a Ungariei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate că destabilizează pieţele agricole, „nu este acceptabilă”, a transmis luni Comisia Europeană, anunţând că ia în calcul un al doilea pachet de ajutoare pentru agricultorii din ţările afectate, mai scrie Agerpres.
Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi s-a organizat pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea unor căi maritime prin Marea Neagră în urma invaziei ruse.
În urma deciziei, în statele europene vecine au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale.
Afirmând că vor să îşi protejeze fermierii, Budapesta şi Varşovia au anunţat sâmbătă că interzic până la data de 30 iunie importurile de cereale şi alte produse agricole din Ucraina.
Comisia Europeană a indicat luni că „a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri”, mai ales fundamentele lor juridice.
„Este important de subliniat că politica comercială ţine de competenţa exclusivă a UE şi că acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a insistat purtătoarea de cuvânt a Executivului comunitar, Miriam Garcia Ferrer.
„În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm şi să aliniem deciziile în interiorul UE”, a adăugat ea.
În Polonia, interdicţia se va aplica importurilor de cereale, zahăr, carne, fructe, legume, lapte, ouă şi alte produse alimentare. În Ungaria, ea vizează importurile de cereale, oleaginoase şi mai multe alte produse.
În 2022, valoarea importurilor în UE de produse agricole ucrainene a crescut cu 88% pe un an (la 13 miliarde de euro), mai ales din cereale, cu importuri decuplate (în volum) de grâu ucrainean, potrivit cifrelor UE.
Pe 20 martie, Comisia Europeană a propus să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a-i susţine pe fermierii afectaţi din Polonia, România şi Bulgaria.
La sfârşitul lui martie însă, cinci state (Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria) au reclamat ajutoare suplimentare „pentru susţinerea producătorilor agricoli care au suferit pierderi”.
„Avem în vedere un al doilea pachet (de ajutoare), este în discuţie”, a dat asigurări Miriam Garcia Ferrer, afirmând că Bruxellesul „ia în considerare impactul asupra ţărilor din prima linie”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Mihai21 • 18.04.2023, 07:34
Romania inca sta "cuminte" oricat de greu ar fi pentru populatie,politicienii romani stau si asculta de la UE,sa nu faca ceva contrat,sa supere...mai spera si ei ca macar sa fie cuminti,chiar daca nu adopta ei reforma pensiilor speciale ilegale pentru hoti,totusi sa nu piarda nici bani din PNRR ca doar suntem cuminti cand e vorba de Ucraina!Deci mai bine sufera poporul,milioanele de oameni,decat zecile de mii beneficiari de pensii ilegale!!!
floris • 18.04.2023, 08:30
Mihai21 • 18.04.2023, 07:34
Romania inca sta "cuminte" oricat de greu ar fi pentru populatie,politicienii romani stau si asculta de la UE,sa nu faca ceva contrat,sa supere...mai spera si ei ca macar sa fie cuminti,chiar daca nu adopta ei reforma pensiilor speciale ilegale pentru hoti,totusi sa nu piarda nici bani din PNRR ca doar suntem cuminti cand e vorba de Ucraina!Deci mai bine sufera poporul,milioanele de oameni,decat zecile de mii beneficiari de pensii ilegale!!!
cum sunteti dusi cu zaharelul !!! pensiile astea speciale atat de scoase in fata nu reprezinta mai nimic ca procent , toata aceasta tevatura e scoasa ca sa se ascunda adevarata si masiva pierdere de bani ilegala cu ajutoarele sociale si pensiile asigurate celor ce nu au muncit nici macar o zi in viata lor !!! daca recalculati toate pensiile speciale sa spunem ca pensia reala ar fi iesit poate jumate sau mai mult din pensia speciala, ca toti cei care beneficiaza de ele au avut salarii foarte mari !!!! faceti un calcul daca nu ma credeti si o sa vedeti ca e o nimica toata suma cheltuita cu pensiile speciale si nu e totul decat o minciuna creata sa ascunda ce spuneam mai sus. cu stima !