Noul prim-ministru al Slovaciei a declarat joi că guvernul său sistează oficial ajutorul militar acordat Ucrainei.
Robert Fico a declarat în fața deputaților că țara sa „nu va mai furniza arme Ucrainei”, repetând promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale. El a spus că Bratislava va continua să furnizeze ajutor umanitar vecinului său devastat de război.
Anunțul a venit la o zi după ce președinta Slovaciei a învestit noul guvern.
Robert Fico a revenit astfel la putere pentru a patra oară, după ce partidul său de stânga Smer, a câștigat alegerile parlamentare din 30 septembrie.
Fico a format o majoritate parlamentară cu gruparea de stânga Hlas, desprinsă anterior din Smer, și cu Partidul Național Slovac, ultranaționalist.
Fico a promis că va urma o politică externă „suverană”.
El se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei și dorește să blocheze eventuala aderare a Ucrainei la NATO. Fico a mai spus că, în loc să trimită arme Kievului, UE și Statele Unite ar trebui să își folosească influența pentru a forța un acord de pace.
În campanie și nu numai, Fico a repetat afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora guvernul ucrainean conduce un stat nazist, iar etnicii ruși din estul țării au nevoie de protecție.
În vreme ce pozițiile critice ale lui Fico la adresa politicilor UE provoacă unele temeri, diplomați europeni citați de Politico au sugerat că Slovacia este o țară prea mică pentru a avea o influență puternică.
Fico are un aliat potențial în Viktor Orban, dar poziția lui la Bratislava este mai fragilă decât cea a omologului maghiar, au mai spus diplomații. În plus, Slovacia, care se confruntă cu probleme economice, are nevoie de fondurile UE, așa că nu își permite să facă scandal, au adăugat sursele.
În privința ajutorului militar pentru Ucraina, declarația este mai degrabă simbolică. Bratislava, a subliniat Politico înainte de alegeri, a livrat deja tot ceea ce armata sa a putut să ofere.
Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.
Slovacia ocupă locul 19 în clasamentul general în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, cu o treaptă în urma Austriei neutre.