„Dacă situația nu va fi corectată, vom fi obligați să reacționăm”, a declarat președintele Pellegrini, apreciind că țara sa nu merită un astfel de tratament din partea Ucrainei.

La rândul său, ministrul slovac al apărării, Robert Kaliňák, a avertizat Ucraina că „risc foarte multe” în urma blocării tranzitului petrolului exportat de Lukoil. „Acțiunile Ucrainei au fost iresponsabile”, a acuzat Kaliňák.

Ungaria şi Slovacia au cerut luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele ce tranzitează teritoriul ucrainean.

Livrările au fost oprite de Ucraina în urma plasării Lukoil pe lista sa de sancţiuni legată de invazia rusă. Ucraina permite în schimb tranzitul petrolului livrat de alți furnizori ruşi. 

Marți, ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a amenințat că Budapesta va bloca finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina din „Facilitatea Europeană pentru Pace” până când Kievul „rezolvă chestiunea Lukoil”.

Fiind două ţări lipsite de ieşire la mare şi având astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza invaziei din Ucraina și pot achiziţiona în continuare petrol rusesc, notează Reuters.

Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile sale totale de petrol. Însă rafinăriile companiei MOL din Ungaria şi Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, precizează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News