Decizia privind restricțiile în Slovacia a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Slovacia nu recomandă importul de cereale și produse din cereale ucrainene”, conchide comunicatul fără a preciza perioada pentru care este impusă restricția.

Astăzi, miniștrii agriculturii din România și Bulgaria se vor întâlni pentru a discuta despre cum să-și protejeze piețele împotriva importurilor de mărfuri ieftine din Ucraina. Anterior, PSD a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească.

Solicitarea preia măsuri deja implementate în UE. La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de cereale cel puțin până în iulie, din cauza unui volum mare de cereale ucrainene ieftine în Polonia, care a provocat revolta fermierilor polonezi.

În urma protestelor din Polonia, guvernul a cerut Comisiei Europene să folosească „toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

De asemenea, Ungaria a anunțat pe 9 aprilie că va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de cereale ucrainean, invocând îngrijorarea cu privire la cantitățile mari de produse ucrainene ieftine care intră în țară și i-ar afecta piețele interne.

Cerealele ucrainene ieftine au inundat piața UE de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, în contextul în care Uniunea Europeană a renunțat la taxele vamale și cotele de import pentru a menține funcțional sectorului agricol al Ucrainei.

Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.

Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma alocată de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor români și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.

În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News