Noua legislaţie vine după o serie de scandaluri de plagiat care a implicat politicienii în ultimele luni, printre care şeful conservator al guvernului Igor Matovic, preşedintele parlamentului, populistul de dreapta Boris Kollar, şi ministrul liberal al educaţiei Branislav Groehling.

Jurnalista Maria Benedikovicova a fost cea care a descoperit câteva teze plagiate și a folosit comparaţii detaliate între texte în cotidianul Dennik N pentru a demonstra că părţi mari din tezele mai multor politicieni de frunte ai ţării au fost copiate fără a cita corect sursele.

Matovic a recunoscut în iulie că a plagiat în teza de doctorat şi a spus că a recurs la înşelăciune şi în alte lucrări în timpul studiilor.

Dezvăluirile şi reacţiile politicienilor expuşi au declanşat o furtună de indignare. Cu toate acestea, moţiunile de cenzură în parlament au fost toate respinse de coaliţia majoritară.

Reprezentanţii studenţilor şi-au exprimat satisfacţia pentru proiectul de lege, întrucât pentru prima dată există posibilitatea de a retrage diplome dobândite pe nedrept.

Matovic şi ceilalţi politicieni de top ar trebui să dea un bun exemplu şi să renunţe voluntar la titlurile lor, au declarat aceştia.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News