Într-o hotărâre complexă de 300 de pagini, judecătorii au decis că Slovenia ar trebui să aibă „o zonă de intersecție” cu apele internaționale, permițând „libertatea de comunicare” a tuturor navelor, civile și militare, care doresc accesul în Slovenia.
Ei au stabilit că „joncțiunea dintre marea teritorială a Sloveniei și apele internaționale este o zonă în care navele și aeronavele beneficiază, în esență, de aceleași drepturi de acces în și dinspre Slovenia, așa cum se bucură în marea liberă”, a declarat judecătorulGilbert Guillaume,.
În Ljubljana, prim-ministrul sloven Miro Cerar a salutat hotărârea ca „moment istoric pentru Slovenia”, spunând că hotărârea „este definitivă și trebuie aplicată în ambele țări, Slovenia și Croația”.
Citește și: EXCLUSIV/ Am aflat ce salariu are Victor Slav la Kanal D! Suma e fabuloasă
Liderul sloven a declarat că îl va suna pe omologul său croat în timpul zilei să „înceapă dialogul privind punerea în aplicare a deciziei”.
Premierul croat, Andrej Plenkovic, a declarat că țara sa va refuza să pună în aplicare hotărârea, spunând că nu ne obligă „în nici un fel”.
Coridorul maritim va avea o lățime de aproximativ 2,5 mile marine și se află la aproximativ 12 mile marine peste limitele teritoriale ale Croației și Italiei. Zona aflată în litigiu este un golf liniștit în nordul Mării Adriatice, în zona portului orașului Piran din sud-vestul Sloveniei. Golful este folosit și de Croația, iar disputa asupra locului unde ar trebui să se tragă granițele maritime a otrăvit relațiile dintre vecini, încă de când și-au declarat independența față de Iugoslavia în 1991.
În 2009, cele două țări au semnat un acord cu sprijinul UE pentru a permite Curții Permanente de Arbitraj de la Haga să soluționeze disputa.
Slovenia, care are doar 46 de kilometri de coastă, a argumentat că este în joc accesul său la apele internaționale, deoarece Croația, a cărei coastă se întinde pe 1.700 de kilometri, a vrut ca granița să fie trasată pe la mijlocul golfului.
Judecătorii au subliniat că scopul creării acestui coridor a fost acela de a „garanta atât integritatea mării teritoriale a Croației, cât și libertățile de comunicare a Sloveniei între teritoriul său și apele internaționale”.
Observatorii au avertizat că, dacă Zagrebul nu se conformează hotărârii, acesta ar putea continua să tensioneze relațiile deja tensionate cu Slovenia, iar acest lucru ar putea să-i afecteze șansele de intrare în zona Schengen.
Citește și: Lovitura primită de Cristian Pomohaci. Ce măsură a luat primarul din Bistrița împotriva lui
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!