În mod tradițional, peste 2.000 de oameni participau la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a apei, apoi se grăbeau să-și umple sticlele aduse de acasă cu agheasmă mare.

Anul acesta, însă, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat măsuri similare cu cele de la evenimentul din toamna trecută, de la hramul Sfintei Parascheva, de pe 14 octombrie.

La hramul Sfintei Parascheva, credincioșii și-au așteptat cuminți rândul și au purtat mască

Credincioșii care vor să ducă acasă agheasmă mare sfințită de soborul de preoți condus de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, se vor așeza la un rând delimitat de garduri, câte unul, în șir indian, păstrând o distanță de 1,5 metri față de persoana din față și din spate. Iar masca este obligatorie.

Trei slujbe, în trei locuri, ca să se evite aglomerația

Slujba de sfințire a apei va începe de la ora 11.00, pe 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iași și va fi condusă de IPS Teofan.

Înaintea acesteia, va avea însă loc o slujbă de Liturghie celebrată la trei ore diferite, în trei locuri diferite din ansamblul mitropolitan, pentru a putea fi evitată aglomerația.

„Având în vedere situația specială în care ne aflăm, pentru a oferi credincioșilor condiții să poată participa la slujbe păstrând distanța între ei, Sfânta Liturghie de Bobotează va fi oficiată în locații diferite din incinta ansamblului mitropolitan, pe altare diferite și de slujitori diferiți – conform canoanelor. Orele de începere ale acestor slujbe sunt 6.30, 8.00, respectiv 9.30 – oră la care Sfânta Liturghie se va sluji în trei locații diferite. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de voluntari către aceste locații în care se va putea intra în număr limitat”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Doar 4.000 de litri de agheasmă, față de 11.000 de litri pregătiți anul trecut

Anul acesta, la catedrală va fi pregătită o cantitate de agheasmă mai mică decât în anii anteriori. Astfel, în opt vase mari vor fi pregătiți câte 500 de litri de agheasmă, care vor fi oferiți credincioșilor în recipientele aduse de ei de către 40 de voluntari ai mitropoliei, care vor purta mască și mănuși. Tot acești voluntari se vor asigura de respectarea măsurilor sanitare luate, inclusiv în lungul rândului de pelerini.

Spre comparație, anul trecut au fost sfințite în fața catedralei 11 butoaie a câte 1.000 de litri de agheasmă, pe lângă mai multe sticle de plastic pregătite cu o seară înainte.

„Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (agheasma mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi și se binecuvântează chiliile călugărești din incinta ansamblului mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și este oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, reprezentanților presei, membrilor corului și altor categorii de persoane”, a mai precizat pr. Constantin Sturzu.

Fotografii: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News