La Constanța nu s-a aruncat nimeni după cruce
Slujba de Bobotează a fost anulată inițial în portul Tomis din Constanța, ceremonia desfășurându-se la Catedrala Arhiepiscopală. În cele din urmă, în apele sloi ale Mării Negre au fost aruncate trei cruci, însă nimeni nu s-a aruncat după ele.
Totuși, cei care au avut curajul să se dezbrace măcar și să înfrunte frigul, au primit crucea fără să ia contact cu apa.
Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că gerul a îngheţat până şi Agheazma Mare îmbuteliată în cele 17.000 de peturi, ce urmau să fie oferite credincioşilor, în cursul procesiunii de Bobotează.
Viscolul a anulat ceremoniile din Brăila și Galați
În Brăila și Galați nu se va mai sări în apă după cruce, măsurile au fost luate din cauza codului roșu de viscol care afectează cele două orașe.
În Brăila și Galați evenimentele programate pe faleză se anulează din cauza viscolului puternic, a anunțat primarul municipiului, Marian Dragomir.
„Sfinţirea apei se va face la ora 10,45, la Catedrală. Evenimentele programate pe Faleză se anulează, deoarece la scenă este viscol puternic. Înotătorii nu vor mai avea ocazia să recupereze crucea din Dunăre, deoarece valurile puternice le vor pune viaţa în pericol. Nu se vede absolut nimic şi trebuie să punem pe primul plan viaţs şi sănătatea oamenilor”, a afirmat Dragomir, potrivit HotNews.
Împuşcături într-o comună gălățeană
Deşi e viscol şi cod portocaliu, în localitatea Slobozia Conache, din Galaţi, primarul a decis să respecte neapărat un obicei vechi de Bobotează.
”La noi se ţine obiceiul acesta de când ne ştim. Am tras cu alice din hârtie ca să împuşcăm ce e rău, ca să avem un an bun”, a spus primarul Emil Dragomir.
Acesta a fost unul dintre puţinele obiceiuri care s-au putut respecta în judeţul Galaţi, din cauza vremii nefavorabile.
A scos crucea din Dunăre după ce a sărit în apă pe propria răspundere
Tânărul Marinel Mărgărit, în vârstă de 33 de ani, este cel care a recuperat primul crucea sfințită din apele Dunării cu ocazia tradiției de Bobotează organizată în municipiul Giurgiu, el înotând în apa rece alături de alți trei tineri înscriși în cursă.
”Am mai sărit după Crucea sfințită de Bobotează și anul trecut, dar m-am înscris în cursă și anul acesta cu dorința de a câștiga. În acest an am sărit pe propria răspundere, am semnat pentru acest lucru pentru că aveam tensiunea mare și medicii de la ambulanță nu îmi dădeau voie să sar în apa rece”, a declarat, pentru AGERPRES, Marinel Mărgărit.
El spune că nu s-a antrenat pentru acest eveniment și că nu l-a speriat nici codul portocaliu de zăpadă și viscol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro