Imagini de la slujba de Înviere de la Patriarhie, din București.
FOTO: Vlad Chirea
UPDATE 22:30. Lumina Sfântă a fost adusă sâmbătă seara pe Aeroportul Suceava de o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a fost oferită de IPS Pimen Suceveanul preoţilor, pentru a fi trimisă în Suceava, Botoşani, dar şi în Neamţ şi în regiunea ucraineană Cernăuţi.
UPDATE 21:50. Aeronava care a plecat de pe Aeroportul Otopeni pentru a duce Lumina de la Ierusalim către Sibiu nu a putut ateriza din cauza vremii nefavorabile și a fost redirecționată spre Cluj-Napoca.
Cu puțin timp înainte de miezul nopții (aproape de ora 12), preotul aprinde, de la candela de deasupra sfintei mese în care arde lumina adusă de la Ierusalim, o făclie frumos împodobită, pe care o înalță cu ambele mâini și rostește de trei ori chemarea: ”Veniți de luați lumina!”.
În București, la Catedrala Patriarhiei, Slujba Învierii Domnului este oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Slujba începe de la ora 23:30, cu Canonul Sâmbetei celei Mari, urmat de Slujba Învierii. În cadrul ceremoniei religioase se citește Sfânta Evanghelie de la Matei capitolul XXVIII, versetele de la 1-16.
Învierea lui Iisus Hristos este considerată cea mai veche sărbătoare a creștinătății. Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică. Cuvântul „Paşte” vine din ebraicul „pesah” – trecere. Paştele evreilor marchează trecerea „poporului ales” prin Marea Roşie, din robia Egiptului în pâmântul făgaduinţei, Canaan.
Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului. Învierea lui Iisus Hristos (Paștele) este împărtășită de mai mai multe Biserici, printre care Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică și Biserica Reformată. Este sărbătorită în prima duminică de după prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară și diferă de la un cult la altul datorită calendarului adoptat de fiecare Biserică.
Sărbătoarea Paştelui este considerată una a bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. Învierea lui Iisus Hristos (Învierea Domnului) este un fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină – ortodoxă, catolică și reformată. Ea reprezintă, practic, temelia bisericii pe care o cunoaștem astăzi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii și de apostolii lui Hristos.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!