UPDATE ora 20:05. Patriarhul Daniel a primit Lumina Sfântă. Credincioșii sunt așteptați la Patriarhie, unde acesta va oficia liturghia de Înviere. La ora 00:00, Patriarhul Daniel va oferi Sfinta Lumină ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale.

„Pandemia nu a putut întrerupe această iubire milostivă a lui Hristos pentru noi. Ne bucurăm că această lumină acum se răspândeşte în toată ţara, dar şi în ţările vecine. Va ajunge şi în Republica Moldova, şi în Ucraina, prin Suceava, şi în Cehia, printr-o delegaţie care vine să ia lumina aceasta din Satu Mare, din Nordul României”, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la procesiunea primirii Sfintei Lumini, în Catedrala Patriarhală.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca această lumină să fie purtată în sufletele noastre cu evlavie şi cu bucurie şi să o răspândim în jurul nostru prin cuvinte de încurajare, prin fapte de ajutorare, mai ales faţă de cei care sunt trişti, faţă de cei care sunt pribegi sau refugiaţi din Ucraina şi, desigur, să ducem în sufletele şi în casele noastre lumina lui Hristos”, a mai spus Patriarhul Daniel.

UPDATE ora 18.55. Delegaţia care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat pe Aeroportul Otopeni. „Vă dorim Sărbătoarea Sfintelor Paşti cu lumină şi să petreceţi această noapte mântuitoare cu multă speranţă, rugându-ne împreună la Dumnezeu, în deplină frăţietate şi solidaritate, să ne dăruiască putere, pace în lume, cooperare şi iubire între oameni. Dumnezeu să ne ajute şi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos să îndepărteze toţi norii care s-au adunat asupra lumii noastre”, a spus episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, la Aeroportul Otopeni, după primirea Luminii Sfinte.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

De aici, Lumina Sfântă urmează să fie împărțită în toate parohiile din țară. Anul acesta, pentru prima oară, Lumina Sfântă urmează să ajungă de la București și în Ucraina, dar și în Republica Moldova.

Pe aeroportul din Suceava, Lumina Sfântă va fi primită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, la ora 20.00, împreună cu delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și o delegație de preoți din regiunea Cernăuți. Aceasta din urmă va transmite apoi Lumina Sfântă către câteva comunități creștine din Ucraina, relatează Mediafax.

În paralel, pe aeroportul din Iași, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, vor fi prezenți la ceremonia de primire a Luminii Sfânte.

„Este prima dată când fraţii noştri de peste Prut vin la Iaşi pentru a primi Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române din Ţara Sfântă. Aceasta va fi transmisă apoi, pe cale terestră, în întreaga Mitropolie a Basarabiei”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei.


Potrivit biroului de presă al Patriarhiei Române, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va avea loc pe Colina Bucuriei, sâmbătă seara, între orele 19.30 – 20.30. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Miracolul Luminii Sfinte

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini.

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.

De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Urmărește-ne pe Google News